България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Ще се търси компромис за председател на НС, Радев не търси консенсус

Мила Мошелова и Иван Александров изразиха различна прогноза за съставянето на правителство

19.06.2024 | 11:30 Редактор: Вяра Димова

Предложението на ГЕРБ-СДС за председател на 50-ото НС Рая Назарян не беше прието при първото и второто гласуване в пленарната зала. След това НС се разпусна и няма да заседава повече днес.

"Единственият начин кандидатурата да бъде гласувана от това, което очакваме, според разпределението в новия парламент, беше, ако ГЕРБ-ДПС, и вероятно ИТН, подкрепят кандидатурата. Очаквахме ИТН да има решаващ глас, което за мен си пролича в гласуването", коментира политологът Мила Мошелова в "България сутрин".

Гласуването ясно показа как се разпределят картите и ясно очертава, че няма да има следващо правителство и трябва да се гласим за следващи избори, каза политологът Иван Александров

Предварителните срещи между партиите не представляват преговори за правителство, категорична е Мошелова.

"Когато започне връчването на мандатите, ще започнат реалните разговори. Ако партията на ИТН има възможност да влезе в правителство, може би ще очаква предложения за министерства", анализира тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Александров гласуването показва, че Рая Назарян няма да бъде председател. 

"Вероятно ще се търси компромисно решение, като най-възрастен председател или просто човек, който да бъде подкрепен", посочи той.

Александров очерта като възможен вариант ГЕРБ да подкрепи кандидат, който не е е от тяхната парламентарна група.

При старта на новото НС не станахме свидетели на обръщение на президента Румен Радев.

"Когато човек няма реална власт, използва символна такава. Показва избирателен начин на отношение към свикването на парламента. На влизане в парламента заяви, че трябва да се търси консенсус. Очевидно той не подкрепя такъв, защото не заема ролята, която му е определена", на мнение е Мошелова.

Според нея не е задължително първите три политически партии да съставят правителство. 

"Борисов се опитва да състави правителство, което да включва дори и всички партии в парламента, то да бъде експертно. Шансът ПП-ДБ да се включат в това правителство е близо до нулев. Според мен ще имаме нови избори скоро", прогнозира Александров. 

А Мошелова смята, че има вариант за редовно правителство.

Гледайте целия разговор във видеото.