България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Игра на правителство: Колко време би оцелял коалиционен кабинет с мандат на ГЕРБ?

Доц. Великов, доц. Христов и проф. Знеполски дадоха своите предположения

17.06.2024 | 10:43 Редактор: Деси Николова

Със свой указ държавният глава Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание в 9:00 часа на 19 юни. На този фон днес започват преговорите за съставяне на правителство.

"Важно е какво ще направи оста Борисов-Пеевски. Очакваме от тази ос да има действително доста добре планирани действия, да си намерят необходимите съюзници и каква ще бъде точно формулата на това коалиционно управление, дали ще е тройна коалиция, или някакво друго название ще се измисли, те имат достатъчно задачи, които да свършат - Еврозоната, Шенген, оперативните програми, ПВУ. Ако ги свършат, тази ниска легитимност на Народното събрание може би ще се загуби в представите на хората", коментира председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов пред "България сутрин".

Победителят от изборите ГЕРБ кани останалите формации на преговори, като в преговорния екип ще участват Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

"Лидерите трябваше да бъдат там след изборите, оттам нататък преговорните процеси изискват друг тип талант. Лидерите на първите две-три политически сили са вече с толкова ясно очертани дебели червени линии помежду си, че наистина е добре някой друг да излезе на преден план.  Важното е да са хора, които умеят да постигат консенсус", заяви експертът по публични комуникации доц. Александър Христов за Bulgaria ON AIR.

Борисов бе категоричен, че трябва да има експертен кабинет, доминиран във важните министерства от ГЕРБ, и настоя от неговата партия да са премиерът, външният и военният министър.

"Това е резонно условие, предвид резултатите. ГЕРБ имат право да го поставят на масата. В експертен кабинет другите министри могат да бъдат от други политически сили. Правителство е добре да имаме, но основният проблем не е правителството на българската политическа система. Ако погледнем резултатите, те са изключително тревожни - 2/3 от българите не гласуваха, три антисистемни партии влязоха в парламента и почти всички политически сили губят гласове", отбеляза социологът проф. Боян Знеполски.

По думите на проф. Христов, ако бъде съставено правителство, то няма да издържи дълго време, предвид нагласите на хората, процесите в световен мащаб и общественото напрежение. Доц. Великов обаче е на друго мнение.

"Моята прогноза е, че тези хора, Борисов и Пеевски, които имат амбициите да се превръщат в държавници, би трябвало да поемат кормилото на кораба. Предвиждам поне едногодишно управление. При намерено мнозинство и ако резултатите и на ценностна, и административно-бюрократична и политическа основа са добри, тогава може би ще изкарат и пълен мандат", каза доц. Великов.

Проф. Знеполски заяви, че правителство, което е тясно свързано само с ГЕРБ и ДПС, не би било достатъчна основа за стабилно управление.

Гледайте целия разговор във видеото.