България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП поглежда към обединението след ерата "Нинова", партията ще има нов председател

Нинова няма право на трети мандат, посочи Гергана Алексиева

17.06.2024 | 10:20 Редактор: Тодор Петров

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка след лошите резултати на изборите. Атанас Зафиров е временно изпълняващ функциите на председател на партията, а водач на групата в парламента е Борислав Гуцанов. 

"Нищо извънредно не сме направили - има оставка, избира се някой, който да изпълнява функциите. Имаше консолидация по време на Националния съвет. Отдавна толкова много хора не са идвали да взимат решения. Нормално е органите да решават. На коалиционен съвет не са присъствали част от неговите членове и коалиционните партньори. В събота Националният съвет излезе с решение това да бъде Борислав Гуцанов и коалиционният съвет да предложи на парламентарната група", коментира Гергана Алексиева от БСП в "България сутрин".

Тя повтори позицията на Националния съвет, че БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ и ДПС. Но не са затворили вратата за разговори относно функционирането на новия парламент.

"Атанас Зафиров също каза, че няма такова нещо. Категорични сме - с ГЕРБ и ДПС не. Дали ще се виждаш с някого, най-нормалното е да се разговаря. Вратите са затворени. Разговори за парламента - да", подчерта Алексиева пред Bulgaria ON AIR.  

"Това че не сме изменили на външнопартийната си позиция може би не е единственото, което интересува левия избирател. Може би трябва малко повече да обясняваме какво "да" и как "да". Някак хората казаха: "Да, то няма ляво и дясно, всички са еднакви". Това е една от причините - нямаме достатъчно ясно изказана социалистическa идеология", каза още гостът.

Според нея не може да се каже, че Корнелия Нинова не е фактор, но е редно тя да напусне парламента.

"Пътят е обединението, сега е моментът всички да направим крачка напред или назад. Не сме лидерска партия и не трябва да има култ към личността. Председателят ще е нов, Нинова няма право на трети мандат", завърши Гергана Алексиева. 

Гледайте целия разговор във видеото.