България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Големите фаворити на Евро 2024 и кои играчи се очаква да блеснат

Португалия ще е новият европейски шампион, смята Христо Евстатиев

13.06.2024 | 11:53 Редактор: Тодор Петров

В петък, 14 юни, започва Европейското първенство по футбол в Германия. Домакинът ще открие турнира с мач срещу Шотландия. 10 града ще приемат мачовете, които цяла Европа ще следи със затаен дъх.

"Вече са изградени множество фен зони, заведения правят специални менюта, за да привличат посетители. Един голям футболен празник очаква всички любители. Англия и Франция са големите фаворити. Следват Германия, Португалия, Нидерландия...", коментира бившият спортен журналист Христо Евстатиев за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че на това първенство ще видим всички големи сили, а Испания и Германия са двата отбора с по три титли от първенството на Стария континент, 

"В Германия има страхотни стадиони, публиката е уникална. 24 са отборите, голяма бройка. За съжаление, България не е сред тях", посочи Евстатиев в студиото на "България сутрин".

Той очаква изключително силно първенство от Португалия и Кристиано Роналдо, който ще иска да увеличи сметката си като голмайстор на еврофиналите. 

"Очаквам Кристиано да направи много силно първенство. Португалия ще е новият европейски шампион. Очакванията са Килиан Мбапе да блесне. Два дни след края на Евро 2024 ще бъде представен на "Сантяго Бернабеу" пред феновете на "Реал" (М). В Англия Белингам и Фоудън нашумяха в последните години, Белингам е претендент за "Златната топка", каза още Евстатиев.

Той не очаква изненада от дебютанта Грузия, която попадна в група с Португалия, Чехия и Турция.

Копа Америка ще се проведе успоредно с Евро 2024, обърна внимание Евстатиев, а двубоят между Белингам и Винисиус ще определи новия носител на "Златната топка".