fallback

Огромно текучество на кадри в НСО, хората бързо напускат системата

"Добрата подготовка се базира на доброто средно образование", каза доц. Милен Иванов

13.06.2024 | 11:39 Автор: Искра Ангелова

Служители на НСО бяха ранени при тренировъчни стрелби.

"Във всеки един тренировъчен процес винаги има инциденти, понякога са по-тежки, понякога са по-леки. В този случай инцидентът е по-лек. Когато сте наредени да стреляте по близките мишени, може да се случат рикошети от куршума, който се удря в мишената и ъгълът на рикоширане да е така, че част от фрагментите да попаднат във ваш колега. Освен това, при металните мишени, когато проектилът удари мишената, тя вибрира и обратно връща фрагменти", каза бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че винаги, когато има такива обучения, се издават заповеди.

"Най-често те са от ръководителя на структурата. В тази заповед се предвижда всичко - каква трябва да е екипировката, кой отговаря за боеприпасите, предвижда се лекар да присъства на всяка една стрелкова тренировка. Има медицинска евакуация, проиграва се маршрут с линейката. За да видим дефицити в подготовката на НСО, трябва да разгледаме учебно-тренировъчния процес", допълни доц. Иванов за Bulgaria ON AIR.

По думите му добрата подготовка се базира на доброто средно образование.

"Ако приемем, че в средното образование имаме сериозни проблеми, оттам нататък е нормално професионализмът и действията на всички служители да върви към по-ниски нива. Другият проблем е голямото текучество на кадри. Критериите едва ли се занижават, но много хора бързо напускат системата. Когато нямате сериозен гръбнак от професионалисти, които дълги години работят в тая система, има вероятност общото ниво на професионализъм да спадне", коментира бившият зам.-ректор на Академията на МВР.

Доц. Иванов разясни, че преди всяка стрелба стрелците се подписват, че са запознати с мерките за безопасност.

"Това са опитни хора, едва ли са такива, които за първи път отиват на стрелба", отбеляза той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback