fallback

"Катарина, или Дъщерята на разбойника": Премиера в "Опера в Летния театър" - Варна

15-ото издание на фестивала ще е под знака на 100-годишнината на Пучини, отбеляза Даниела Димова

11.06.2024 | 11:57 Автор: Елеонора Танева

Осем премиери ще предложи 15-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър" във Варна. На 15 юни е откриването с Оперна гала със специалното участие на Александрина Пендачанска, на 30 август е закриването отново с Оперна гала - със специалното участие на Светлина Стоянова.

"Почти цяла година подготвяме в Държавна опера Варна фестивала. Той ще е под знака на 100-годишнината на Пучини, със специална селекция. Пучиниевата музика ще звучи на откриващата Оперна гала, както и в Триптиха едноактни опери "Мантията", "Сестра Анджелика" и "Джани Скики", сподели  директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова в студиото на "България сутрин".

Три месеца Варна ще бъде привлекателен културен център за жители, гости и туристи. 

"На 19 юни за първи път на българска сцена ще бъде поставен балетът "Катарина, или Дъщерята на разбойника". Дело е на нашия главен хореограф Сергей Богров - след успеха на балета в Русия и забравен в Европа повече от 100 г., ще оживее с над 60 балетиста на сцената, 200 костюма, пушки, любовна драма и уникален троен финал, където любовта ще победи", загатна Даниела Димова.

В ефира на Bulgaria ON AIR тя добави, че в афиша на "Опера в Летния театър" във Варна са включени и два мюзикъла - "Бодигард" и "Цар Лъв". 

"Музиката е за младите - имаме млади хористи, млади солисти на сцената, те дърпат и към операта много по-млада публиката. Музиката на Холивуд ще бъде един от нашите акценти", каза още директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

Даниела Димова и Държавна опера Варна получиха медал "Пучини" от римския Международен център по изкуства "Антиноо" за популяризиране творчеството на великия композитор Пучини. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback