fallback

Политическата ситуация през погледа на един карикатурист

Целта е с по-малко детайли да се покаже повече, каза Валери Александров

10.06.2024 | 12:05 Автор: Толя Стоянова

Карикатурата е жанр в изобразителното изкуство и литературата, черпещ своето въздействие от преувеличението или изопачаването на характерни черти на даден човек или предмет.  След вота решихме да проверим как хората на изкуството виждат отминалите избори и колко трудно е да събереш в една картина всичко, което ни заобикаля и описва политическата ситуация у нас.

"Целта е с по-малко детайли да се покаже повече. Предишните изложби в НС се гледаха тихо и отминаваха бързо. После си ги откачаха, за да си ги копират в печатния център. Когато рисува човек, отваря прозореца и вижда каква птичка ще кацне на перваза", метафорично каза карикатуристът и художник Валери Александров в предаването "България сутрин".

По думите му политическата карикатура е като всяка друга и трябва да отговаря на морални правила и добър тон. Той обясни пред Bulgaria ON AIR, че качествената карикатура предполага Езоповското, а не недъгавите форми, които да подчертаят отношението му към даден политик.

"Нищо не се коригира. Каквото е излязло, то е било за момента. В НС като се приближи някой политик и като ме види отдалеч какъв поглед имам към него, просто се обръща. Излизат нови карикатури. Не може да не участвам в обществения живот", добави Александров.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback