България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Изиграй ми приказка": Театър с жестов език вдъхновява децата с увреден слух

Проектът има за цел да преодолее бариерите пред това общество, коментират Илияна Хубенова и Тони Николов

07.06.2024 | 11:57 Редактор: Деси Николова

"Изиграй ми приказка" е пилотна инициатива, която има за цел да провокира любопитството на глухите деца към художествената литература и изкуството. Тук на помощ идва силата на театъра и на жестовия език.

"Идеята се роди от това, че всъщност децата с увреден слух изпитват трудност да възприемат учебния материал, който основно е свързан с произведения на поетичен език и ние решихме, че за тях най-добрият начин ще е да им го разкажем чрез техния жестов език", каза координаторът на проекта Илияна Хубенова в ефира на "България сутрин".

Проектът има за цел да преодолее бариерите пред участието на глухата общност в културните дейности и да насърчи активното им участие в обществения живот.

"Изиграй ми приказка" е заглавието, тъй като ние играем приказките, а не ги разказваме. Чрез играта ги разказваме, тъй като се работи с деца с увреден слух. Не е само с помощта на ръцете и жестовете, тъй като ние говорим в същото време. Хората с увреден слух могат да разчитат и устните. Беше предизвикателство със сигурност", коментира актьорът Тони Николов пред Bulgaria ON AIR.

В инициативата се разиграват театрални миниатюри със заглавията на "Косачи" от Елин Пелин, "Златното момиче", "Котаракът в чизми" от Шарл Перо и "Автобиография" от Бранислав Нушич.

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа