България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Театралната миниатюра "Театроскоп" представя 12 спектакъла в кутии в пет града

Зрителят е със слушалки, докато наблюдава, артистът - също, уточни Мария Банова

06.06.2024 | 11:46 Редактор: Толя Стоянова

12 спектакъла ще бъдат представени по време на международния фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп", който започва на 14 юни във Враца. Фестивалът ще посети още София, Бургас, Стара Загора и Пловдив. 

"За трета година успяваме да организираме "Театроскоп". Посланията са въздействащи. Всичко е много интимно. Децата много се впечатляват, има много метафори. Невинаги са кукли, може да са обекти, различни предмети, текстове. Артистите, които правят театър в кутия, ползват различни средства", коментира създателят на "Театроскоп" Мария Банова в предаването "България сутрин".

Тя отбеляза, че усмивката след всяка кутия е на лицето на зрителя, а фестивалът може да бъде поставен навсякъде.

"Тази година съм се стремяла да бъдат уютни местата. Времетраенето е три часа. В рамките на един час могат да минат до 15 човека. Предоставили сме 12 кутии. 1989 г. се създава в Бразилия първата кутия. Там има улици с кутии от двете страни. Нашият фестивал е с билети, на място могат да се закупят", обясни Банова пред Bulgaria ON AIR.

Тази година театралната миниатюра "Театроскоп" разполага с 6 български кутии и 6 чуждестранни, а създаването им отговаря на стандартните изисквания за спектакъл. 

"Трябва да имаме тема, идея, изразни средства, осветление, звук и всички други компоненти. Една идея може да отнеме и две години. Първата година имахме уъркшоп онлайн с артист от Перу. Тази година ще имаме уъркшоп с гост от Бразилия", добави Банова.

По думите ѝ сърцето на кутията винаги е звукът. Зрителят е със слушалки, докато наблюдава спектакъла, артистът - също.

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа