България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Брутна заплата от 1500 лв. и липса на щатни бройки прогонват парамедиците ни

"Трябва да се промени нормативната уредба", категорична е Ива Пехливанска

06.06.2024 | 10:30 Редактор: Деси Николова

Сериозен проблем с парамедиците у нас. Над 65% от обучилите се в България работят не у нас, а в чужбина. Има огромно търсене зад граница на тази професия.

"В България има около 16 центъра за професионално обучение на парамедици, което означава, че на година излизат поне около 200 човека. Търсенето на парамедици в чужбина е огромно. Качеството на обучение в България е доста добро, което им позволява да се реализират почти веднага в чужбина", заяви председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска в ефира на "България сутрин".

Въпреки отчайващата липса на кадри в българското здравеопазване, у нас няма щатни бройки за парамедици.

"За съжаление, по другите населени места, освен в София и Бургас, назначаването на парамедици е много трудно. Самите директори на ЦСМП не са отпуснали места за тях. Затова, връщайки се в населените си места, те не могат да се реализират и търсят други варианти в чужбина", коментира Пехливанска за Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че насилието срещу медици е често срещано явление у нас и в чужбина и не е прецедент за нашата страна. Въпросът обаче е, че в другите държави контролът е доста по-затегнат.

Пехливанска отбеляза, че брутната заплата на един парамедик в България е близо 1500 лева, което показва, че дори шофьорите на Спешната помощ получават по-голямо възнаграждения от тях.

"Професията не е регулирана и няма как да се остойности трудът на парамедика. Нашите парамедици учат 2-3 години, което не е честно да получават по-малко от шофьорите", подчерта събеседникът.

Председателят на Съюза на парамедиците е категорична, че има нужда от промяна.

"Трябва да се промени нормативната уредба за регулиране на професията и най-вече за поставяне на границите и параметрите на дейностите, които един парамедик може да извършва. Това би довело до яснота и промяна на стандартите в спешната медицина", отбеляза Пехливанска.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа