България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фестивалът "Софийски музикални седмици" с концерт "90 години Васил Казанджиев"

Надежда Цанова и проф. Момчил Георгиев разказаха повече за събитието

05.06.2024 | 12:10 Редактор: Деси Николова

По време на международния фестивал "Софийски музикални седмици" ще се проведе концертът "90 години Васил Казанджиев" - на 9 юни в зала "България". На концерта негови произведения ще бъдат изпълнени от виртуозната пианистка Надежда Цанова.

"Всичко е готово за концерта. След няколко дни пътувам за Русе. Концертът е с оркестъра на Русенската опера. Интересното за този концерт е, че ще се изпълнят две произведения от нашия голям композитор акад. Васил Казанджиев. Първото е едно от ранните му творби "Псалми и ритуали", а второто, което ще изсвиря аз, е "Виртуозни движения", каза пианистката Надежда Цанова пред "България сутрин".

Фестивалът тече от 23 май и обхваща 80 събития. За първи път той е в два времеви отрязъка. 

"Имаме акценти върху годишнините на Панчо Владигеров, но и живия доайен на нашата композиторска школа, който продължава да пише много активно и всъщност той на няколко пъти се появява в програмата на фестивала. За всекиго има по нещо. Страшно много български премиери", коментира за Bulgaria ON AIR директорът на фестивала проф. Момчил Георгиев.

Цанова се познава от по-ранните си години с композитора Васил Казанджиев, а в последните няколко години работи често с него.

"Аз получавам един изключителен опит и изключително ценни съвети от него. За мен винаги е огромно удоволствие. Той е една изключителна личност, един изключителен, достоен човек. Малко са вече такива хора. За мен е огромно удоволствие да контактувам с него", каза пианистката.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа