България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шест оперативни бази ще покриват страната с медицински хеликоптери

"В момента имаме 12 подготвени пилоти за типа хеликоптер", заяви Димчо Добрев

05.06.2024 | 10:48 Редактор: Деси Николова

Първата спасителна мисия с медицинския хеликоптер вече е факт. Хеликоптерът е транспортирал жена в тежко състояние от Шумен до болница "Света Екатерина" в София. Полетът е продължил час и 15 минути.

"Хеликоптерът е абсолютно изправен, в оперативна готовност. Екипажите ни са подготвени. Може да се използва. В началото ще започнем да го използваме през деня. Дежурствата ще бъдат в рамките на 12 часа в светлата част на денонощието. След като се натрупа необходимия нальот и имаме увереност за безопасно изпълняване на мисиите, ще преминем през по-сложния вид подготовка - полети нощем", заяви изпълнителният директор на "България Хели Мед Сървиз" Димчо Добрев в студиото на "България сутрин".

За Bulgaria ON AIR той поясни, че сигналите, които се подават, достигат до Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха, подчинен на Министерството на здравеопазването. Техният компетентен персонал преценява всеки случай, от гледна точка на медицинските стандарти, дали е за използване на медицинския хеликоптер и дали състоянието на пациента го позволява.

Системата за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъде организирана така, че ще има разположени хеликоптери в шест оперативни бази в цялата страна, като местата така са подбрани, че територията на страната да се покрива поне от два хеликоптера.

"Екипажът на вертолета се състои от двама пилоти - командир на екипажа и втори пилот. На борда, съгласно стандартите, има медицински екип от двама души, лекар и сестра. В транспортно положение вертолетът ще има четири места за пациенти", разясни Добрев.

По информация на Министерството на здравеопазването България ще получи още два хеликоптера до 2025 година. Един от тях трябва да пристигне до края на ноември, а другият - до края на декември.

"В момента имаме 12 подготвени пилоти за типа хеликоптер. В процедура сме за създаване на собствена обучителна организация, която да подготвя персонал за нуждите на авиационния оператор. На пазара на труда вертолетните пилоти са изключително малко. Не е била атрактивна тази професия в страната", съобщи Добрев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа