fallback

Децата са податливи на кариеси, не ги поощрявайте с близалки и сокове

Между храненето и миенето на зъбите трябва да има интервал от 30 минути, отбеляза д-р Вероника Василева

04.06.2024 | 11:59 Автор: Деси Николова

По последните данни близо 50% от прегледаните деца в градините показват проблеми с денталното здраве. У нас два пъти в годината зъболекари организират безплатни прегледи за най-малките.

"Тази идея се зароди сред екипа на доктор Дамянов, че трябва да поощрим децата, които могат, учат и са нашето бъдеще. Затова проектът е под надслов "Здраво бъдеще", с което искаме да поощрим и мотивираме децата, в които виждаме, че ще дърпат държавата напред", заяви стоматологът д-р Вероника Василева в ефира на "България сутрин". 

Тя поясни, че възрастните хора, които нямат оплаквания от дентални проблеми, трябва да ходят два пъти годишно на стоматолог за профилактичен преглед. При по-малките е необходимо те да посещават зъболекарския кабинет 3-4 пъти.

"Детските зъби са по-податливи за развитие на кариес. Хигиената не е оптимална и не е толкова ефективна, заради недобрата фина моторика на децата в тази възраст. Честите похапвания на сладки храни и напитки също са фактор", разясни д-р Василева за Bulgaria ON AIR.

При децата кариесът е доста често срещано заболяване както в България, така и по света. Интересно правило, което стоматологът отбеляза, е това, че между храненията и миенето на зъбите трябва да има интервал от 30 минути.

"Сладкото е нещо, което всички обичаме и не го ограничаваме за децата, но нашият екип препоръчва, когато поощряваме децата по някакъв повод, то да бъде с шоколад или чисти шоколадови изделия, а да не бъде с лепливи бонбони, близалки или сокове с лепкава консистенция", почерта д-р Василева.

Гостът посочи, че още от най-ранна детска възраст малчуганите трябва да влизат с родителите си в банята, за да се учат да имитират това, което правят възрастните.

Д-р Василева поясни, че грижата за детските зъби, дори и млечните такива, е изключително важна, тъй като проблеми с временните зъби могат да повлияят на цялостното здраве на устната кухина.

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback