България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Романтичната опера на Вагнер "Лоенгрин" с премиера в София на 13 юни

Цветана Бандаловска и Мариана Цветкова разказаха подробности за нея

03.06.2024 | 11:59 Редактор: Беатрис Младжова

На 13 юни в Софийската опера ще бъде представена премиерно романтичната опера "Лоенгрин" на германския композитор Рихард Вагнер.

"Има 2 типа хора, които обожават Вагнер и които не могат да го понасят. Просто защото Вагнер изисква усилия да влезеш в този негов свят. Това е "Властелинът на пръстените" на оперен език. Ако човек е подготвен, ако влезе в музиката, в езика, защото ако не го познава, му е трудно да го разбира", каза оперната певица Цветана Бандаловска в "България сутрин".

Публиката днес е много по-подготвена за опера в сравнение с тази миналия век.

"В 21 век не е необходимо чак такова усилие. Ние имаме такива медии, имаме филми, кино, хората са подготвени за тази динамична музика. Ако махнем пеенето от оперите на Вагнер, ще имаме една разкошна филмова музика. Съвременната публика е много по-подготвена от тази в края на миналия век. Никой не си е тръгнал безразличен, това е най-големият успех", допълни оперната певица Мариана Цветкова за Bulgaria ON AIR.

Героинята на Цветкова първоначално не е била включена в историята на Вагнер.

"Моята героиня Ортруд е измислена допълнително. Тя не е била част от мита за Лоенгрин. Тя е един истински съвременен представител на Уолстрийт - иска да успее с цената на всичко, анти политика, анти правителство, анти диктатура, това е един различен тип характер", коментира оперната певица.

Персонажът, в който се превъплъщава Бандаловска - Елза, е човек на вярата.

"На Елза вярата е в това висше същество, което тя извиква благодарение на вътрешната си сила, което идва от света на Граала, един ангел, който да застане зад нея, да я защити и това е доста актуално - когато човек няма вяра, той се губи. Историята не завършва с победата на Ортруд", допълни тя.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа