България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Велосипедът е екологичен и здравословен, но недостатъчно разпространен заради инфраструктурата

Движението в София е по-скоро толерантно, каза Радостина Петрова от "Велоеволюция" 

03.06.2024 | 10:51 Редактор: Тодор Петров

Колоездачно шествие от 5 км се проведе в София по повод Световния ден на велосипеда. Акцентът на събитието е да покаже, че велосипедът е практична алтернатива за придвижване в градска среда.

"Шествието премина по затворен маршрут - чудесно, весело и много шарено. Велосипедът е екологично и здравословно превозно средство, което може много да ни помогне в ежедневието. Родителите намират всякакви начини да возят децата си", сподели Радостина Петрова от "Велоеволюция" в "България сутрин"

По думите ѝ Световният ден на велосипеда е обявен, за да напомня на градовете, че трябва да намерят място за това превозно средство. Гостът посочи, че в София и цялата страна велосипедното движение е доста малко - до 2%. Причината се крие в липсата на достатъчно инфраструктура. 

"Нещата напредват бавно. Щастливи сме от новата организация на движение в центъра на София. Надявам се хората да свикнат и да използват велосипеди и тротинетки. Ще отнеме време трафикът да се нагласи към новата организация на движение. Това е първата стъпка - хората да опитат. Първоначалните данни показват почти двойно увеличение на велосипедния трафик", каза още Петрова за Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно, че велоалеите в София са около 70 км, а парчетата са доста разпокъсани. За сравнение, Виена има около 4000 км велосипедна инфраструктура. 

"Велосипедът ни дава ежедневната доза движение, което ни помага да преборим проблема със заседналия начин на живот в градовете. Движението в София е по-скоро толерантно, но то зависи и от поведението на самите велосипедисти", коментира още Радостина Петрова и препоръча да се носят ярки дрехи и да се подават сигнали с ръка, когато използваме велосипед.

Оказва се, че около 70-80% от велосипедистите имат шофьорски книжки, а велосипедни паркинги у нас има, но не са достатъчно.

Основното правило при избора на велосипед е да изберем правилния размер. Велосипедът трябва да бъде оборудван с всички светлоотразителни светлини, подчерта Радостина Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа