fallback

Певицата Савина преплита фолклор и джаз в новата си песен "Рано да задреме"

Това е корен, който много сериозно съм наследила от баба си, сподели тя

31.05.2024 | 12:07 Автор: Беатрис Младжова

Младата фолклорна певица Савина възражда забравени фолклорни песни от сборници и представи една от тях "Рано да задреме". 

"Тази песен е от сборника на Светла Цветкова. Тази песен е много стара, тя е пята от 1948 г. от жена на име Надежда Петкова. Тук вече можем да говорим за един мост, защото Светла Цветкова е научила тази песен и я е сложила в сборника. Тя е пята от тази жена, след това достига до Светла, достига тази песен до мен и решавам да дам един нов живот на тази интерпретация. Този сборник е посветен на безименните певци в нашата история", сподели Савина в студиото на "България сутрин".

Според нея любовта към пеенето е наследила от нейната баба, която е шопска певица.

"Тази песен се е пяла на седянка. Когато вече жените, бабите, са свършвали къщната работата и са сядали край къщите. Отмаряли са от тежкия ден и са започвали да пеят. Много се вълнувам, когато говоря за това, защото моята баба е шопска певица. Когато се грижеше за мен, все пееше. Имам записки, които си пазя в един тефтер. Това е корен, който много сериозно съм наследила от нея", коментира певицата за Bulgaria ON AIR.

Изпълнителката таи голяма любов както към фолклора, така и към джаза. Това я кара да слее двете в нещо автентично.

"Безкрайно много обичам фолклор, любовта към автентичността на българската народна песен е голяма в мен, но джазът е нещо, без което не мога. Това ни кара да се отпуснем и да научим за една съвсем различна култура от нашата. Затова реших да преплета тези две култури, за да направя нещо мое", разказа още Савина.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback