България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Певицата Савина преплита фолклор и джаз в новата си песен "Рано да задреме"

Това е корен, който много сериозно съм наследила от баба си, сподели тя

31.05.2024 | 12:07 Редактор: Беатрис Младжова

Младата фолклорна певица Савина възражда забравени фолклорни песни от сборници и представи една от тях "Рано да задреме". 

"Тази песен е от сборника на Светла Цветкова. Тази песен е много стара, тя е пята от 1948 г. от жена на име Надежда Петкова. Тук вече можем да говорим за един мост, защото Светла Цветкова е научила тази песен и я е сложила в сборника. Тя е пята от тази жена, след това достига до Светла, достига тази песен до мен и решавам да дам един нов живот на тази интерпретация. Този сборник е посветен на безименните певци в нашата история", сподели Савина в студиото на "България сутрин".

Според нея любовта към пеенето е наследила от нейната баба, която е шопска певица.

"Тази песен се е пяла на седянка. Когато вече жените, бабите, са свършвали къщната работата и са сядали край къщите. Отмаряли са от тежкия ден и са започвали да пеят. Много се вълнувам, когато говоря за това, защото моята баба е шопска певица. Когато се грижеше за мен, все пееше. Имам записки, които си пазя в един тефтер. Това е корен, който много сериозно съм наследила от нея", коментира певицата за Bulgaria ON AIR.

Изпълнителката таи голяма любов както към фолклора, така и към джаза. Това я кара да слее двете в нещо автентично.

"Безкрайно много обичам фолклор, любовта към автентичността на българската народна песен е голяма в мен, но джазът е нещо, без което не мога. Това ни кара да се отпуснем и да научим за една съвсем различна култура от нашата. Затова реших да преплета тези две култури, за да направя нещо мое", разказа още Савина.

Гледайте целия разговор във видеото.