fallback

Сателит проучва ролята на облаците в борбата с климатичните промени

"Новите спътници имат по-добра резолюция и ще направят метеорологичното обслужване по-добро", каза Анастасия Стойчева

31.05.2024 | 11:56 Автор: Вяра Димова

От Калифорния беше изстрелян сателит с мисията да проучи каква роля играят облаците в борбата с климатичните промени. Мисията на апарата ще продължи три години, а през това време ще се движи в орбита на около 400 км над Земята. 

"Сателитите са очите на метеоролозите в небето. Важно е, освен наблюдения от повърхността на Земята, да има и наблюдения от Космоса. Традиционно спътниците, които наблюдават европейските облаци, летят на около 36 000 км. Този спътник е по-ниско, но всички те имат идеята да сканират Земята", коментира синоптикът и директор на Департамент "Прогнози и информационно обслужване" в НИМХ Анастасия Стойчева в "България сутрин".

По-трудната задача е вертикалното сканиране на облаците, посочи тя.

"Горният слой на облака закрива случващото се отдолу, не се вижда земната повърхност. Прилагайки различни методики и използвайки информацията от спътниците, могат да се определят различна височина на облаците, тип на облаците. Новите спътници са с по-добра резолюция", обясни Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ често най-красивите облаци са свързани с най-драматичните метеорологични явления. 

"Новите спътници имат за задача да направят метеорологичното обслужване на обществото по-добро. Информацията от тях влиза в числените модели за прогнозата на времето. Моментът, в който наблюдаваме развитието на облачността, ще бъде много по-точно", разясни още Стойчева.

Проследявайки проявите на метеорологичното време, се дава възможност за предсказване на климата.

"Трудно е да се намерят хора, които да имат интерес към математиката, физиката, геофизичната хидродинамика. Описанието на атмосферата е сравнително лесно. Въпреки големия интерес на децата, впоследствие процесът към професията е много по-малък", каза Стойчева.

Според нея младите хора трябва да виждат, че ще намерят реализация, която ще се отплаща за усилията.

"Все още нямаме финансиране, което да компенсира онова изоставане. Беше заложено в бюджета, не е достигнало до нас. Ние имаме отговорности към държавата. Неща, които не могат да се прекъснат. Винаги сме в диалог. Надяваме се, че ще се стигне до адекватно финансиране на Метеорологичната служба, което ще позволи на младите хора да останат", съобщи синоптикът от НИМХ.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback