България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сателит проучва ролята на облаците в борбата с климатичните промени

"Новите спътници имат по-добра резолюция и ще направят метеорологичното обслужване по-добро", каза Анастасия Стойчева

31.05.2024 | 11:56 Редактор: Вяра Димова

От Калифорния беше изстрелян сателит с мисията да проучи каква роля играят облаците в борбата с климатичните промени. Мисията на апарата ще продължи три години, а през това време ще се движи в орбита на около 400 км над Земята. 

"Сателитите са очите на метеоролозите в небето. Важно е, освен наблюдения от повърхността на Земята, да има и наблюдения от Космоса. Традиционно спътниците, които наблюдават европейските облаци, летят на около 36 000 км. Този спътник е по-ниско, но всички те имат идеята да сканират Земята", коментира синоптикът и директор на Департамент "Прогнози и информационно обслужване" в НИМХ Анастасия Стойчева в "България сутрин".

По-трудната задача е вертикалното сканиране на облаците, посочи тя.

"Горният слой на облака закрива случващото се отдолу, не се вижда земната повърхност. Прилагайки различни методики и използвайки информацията от спътниците, могат да се определят различна височина на облаците, тип на облаците. Новите спътници са с по-добра резолюция", обясни Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ често най-красивите облаци са свързани с най-драматичните метеорологични явления. 

"Новите спътници имат за задача да направят метеорологичното обслужване на обществото по-добро. Информацията от тях влиза в числените модели за прогнозата на времето. Моментът, в който наблюдаваме развитието на облачността, ще бъде много по-точно", разясни още Стойчева.

Проследявайки проявите на метеорологичното време, се дава възможност за предсказване на климата.

"Трудно е да се намерят хора, които да имат интерес към математиката, физиката, геофизичната хидродинамика. Описанието на атмосферата е сравнително лесно. Въпреки големия интерес на децата, впоследствие процесът към професията е много по-малък", каза Стойчева.

Според нея младите хора трябва да виждат, че ще намерят реализация, която ще се отплаща за усилията.

"Все още нямаме финансиране, което да компенсира онова изоставане. Беше заложено в бюджета, не е достигнало до нас. Ние имаме отговорности към държавата. Неща, които не могат да се прекъснат. Винаги сме в диалог. Надяваме се, че ще се стигне до адекватно финансиране на Метеорологичната служба, което ще позволи на младите хора да останат", съобщи синоптикът от НИМХ.

Гледайте целия разговор във видеото.