България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

80% от заболяванията на щитовидната жлеза са при жените

Симптоматиката е скрита, трябва да си правим профилактични прегледи, заяви Мария Силяновска

31.05.2024 | 10:49 Редактор: Тодор Петров

17% от жените до 60-годишна възраст у нас страдат от заболяване на щитовидната жлеза. Това сочат данните, представени в Международната седмица на осведомеността относно заболяванията на щитовидната жлеза. 

"В България заболяванията на щитовидната жлеза намаляват на фона на това, което са били. България е била ендемичен район. В Интернет човек може да намери всичко, но изключително важна е ролята на нашето сдружение да предоставим достоверна информация на пациентите. Организирали сме редица информационни инициативи. Подготвили сме обучителни видеа, където двама специалисти с огромен опит ще опитат на достъпен език да обяснят проблематиката", каза в "България сутрин" Мария Силяновска - председател на Сдружение на пациентите със заболявания на щитовидната жлеза.

Според нея щитовидната жлеза някак остава скрита като орган и първопричина за редица заболявания. Малко изменение във функцията на щитовидната жлеза може да предизвика проблеми в целия организъм, предупреди Силяновска.

За зрителите на Bulgariа ON AIR тя посочи, че при щитовидната жлеза лесно се диагностицират проблемите - необходимо е да си направим кръвни изследвания и ехографски преглед. По думите на Силяновска профилактиката в България не е особено застъпена и е отговорност на всеки от нас да се погрижи за себе си. 

"Симптоматиката е скрита. Чувствате се уморен, депресиран, имате проблеми със съня, качвате или сваляте тегло... В един миг може да се изненадате и това да е от щитовидната жлеза. 80% от заболяванията на щитовидната жлеза са при жените. Свързани са със сърдечно-съдовите заболявания, с диабета, с онкологичните и хронични респираторни заболявания", разясни още гостът.

Мария Силяновска допълни, че най-честото лечение е приемането на тиреоидни хормони, но трябва стриктно да се спазват правила при приемането на таблетките.

Гледайте целия разговор във видеото.