fallback

Причината за инцидента на Централна гара - на локомотивния машинист му прилошало

Отрицателни са пробите за алкохол и наркотици, съобщи инж. Венцислав Славков

29.05.2024 | 10:41 Автор: Тодор Петров

Два влака сe удариха на Централна гара в София вчера, има пътници с наранявания. Маневрен локомотив удари пътнически влак. 

Управителят на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД инж. Венцислав Славков заяви за Bulgaria ON AIR, че причините все още се изясняват, води се следствие. 

"По първоначални данни причината е прилошаване на локомотивния машинист, вследствие на което не е могъл да задейства навреме спирачната система на влака", съобщи той в ефира на "България сутрин".

Инж. Славков отбеляза, че не е ясна скоростта, с която се е движил влакът. Не е имало и кой да окаже помощ на машиниста, в момента на инцидента той е бил сам.

"Колегите от железопътна инфраструктура следят движението на влаковете. Допускането на маневрения състав върху влака е извършено съобразно правилата, които са заложени за работа в гарата", уточни управителят на "БДЖ-Пътнически превози". 

От думите му стана ясно, че се извършват периодични прегледи на машинистите в БДЖ, в зависимост от тяхната възраст. Проверяват се за наличие на алкохол. В случая пробите за алкохол и наркотици на локомотивния машинист и маневрената бригада са отрицателни.

"Капацитетът на Централна гара е намален заради ремонта, налага се някои влакове да бъдат на едни и същи коловози до въвеждане в експлоатация на останалите. За да успеем да подредим влаковите състави за обслужване на влаковете и да тръгват навреме, се налага да се извършват такива маневри", каза още инж. Славков.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback