fallback

Историк за Фердинанд: Себеуважение е българските владетели да почиват на българска земя

"Войните са загубени, но който и да беше министър-председател, резултатът щеше да е подобен", заяви доц. Тодор Чобанов

28.05.2024 | 11:11 Автор: Толя Стоянова

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България. Те идват в София от германския град Кобург с военен самолет.

"Фердинанд в своето завещание иска да бъда погребан на българска земя. Поради политически причини това не стана. Това е въпрос на себеуважение и традиция. Фердинанд беше най-атакуваният монарх. Неговото управление съвпадаше с периода на Българската комунистическа партия, която провидя в него свой архивраг - от една страна пропаганда срещу монархическия статут, от друга страна пропаганда срещу личностите, които и до днес са много популярни в България. Редно е българските владетели да почиват на българска земя, това е част от себеуважението на един народ. Фердинанд над три десетилетия е управлявал България. Това са години на възход, въпреки че загубихме войните", коментира историкът доц. Тодор Чобанов в предаването "България сутрин".

Той отбеляза, че всеки има дълг към своите майка, баща, баба и дядо, съответно имаме традиция да почитаме и бившите си владетели. Доц. Чобанов уточни, че церемонията ще бъде отворена за всички граждани. 

"Фердинанд е един от най-дълго управлявалите владетели. България е била в сложна външно-политическа обстановка. Александър III е един много агресивен авторитарен владетел, за разлика от баща си Александър II, България е в изолация. Благодарение на Фердинанд България успява да си възвърне международния авторитет, да извоюва независимост 1908 г. Тези години са най-успешните години на Третото българско царство. Войните са загубени, но който и да управляваше като министър-председател, резултатът щеше да е подобен", каза още доц. Чобанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Фердинанд е бил демонизиран през втората половина на ХХ век от комунистическия режим.

"Не е безгрешен, има своите пороци, има своите успехи, има трагедии и триумфи. Така е с всички исторически личности, особено с тези, които са управлявали по-дълго. Нека да бъдем към себе си отговорни и към нашата държава, да уважаваме собствените си традиции и личностите, които са работили за България като държавни глави", призова историкът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback