България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Богослов: Митрополит Арсений е скромен, процедурата при избора му е спазена

Всяка митрополия може да бъде богата, ако се управлява правилно, убеден е д-р Благовест Върбаков

28.05.2024 | 11:02 Редактор: Елеонора Танева

Сливенският митрополит Арсений с първа литургия след избирането му на поста, което се проведе пред уикенда.

"Всеки може да говори каквото си иска, но процедурата е спазена. Нека не се изпада в хистерия, процедурата беше такава, каквато се състоя. Не виждам защо трябва да има опасения в Сливенската епархия заради този епископ", коментира богословът д-р Благовест Върбаков в студиото на "България сутрин". 

По думите му митрополит Арсений е скромно момче, което върви по стъпките на своя духовен наставник - дядо Николай. 

Богословът посочи като смущаващ факта, че епископатът в БПЦ е несъразмерeн като численост спрямо монашеството в България, а епископите, след ръкополагането, се превръщат в "кошчета за боклук".

В ефира на Bulgaria ON AIR д-р Благовест Върбаков подчерта, че всяка митрополия е важна сама по себе си. 

"Вярно е, че има епархии, които са богати. И други могат да бъдат богати, стига митрополитите да са по-дейни. Преди години митрополити, които се споминаха, плащаха на своите свещеници със свещите, които им се полагат да продават. Сливенска епархия е богата епархия", добави богословът. 

Във връзка с предстоящия избор на нов български патриарх, гостът посочи, че след избора на митрополит Арсений гласовете в полза на митрополит Николай за патриарх натежават.

"Това, което каза, че се оттегля - всеки има право на свободна воля. На следващия ден митрополит Антоний и Старозагорският Киприан уважиха неговото мнение. Това е персонална оценка. Ако Светият синод каже "вие трябва да участвате", монархът се задължава да спазва послушание", уточни д-р Благовест Върбаков.

Изборът на нов патриарх трябва да се състои до 4 месеца след кончината на Неофит. Богословът посочи между кои трима ще бъде вероятният избор: "Митрополит Николай, дядо Йоан Варненски и Григорий, който е логично, тъй като е събрал вече 2/3 мнозинство. Би могло да има изненади".

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа


2
0 rate up comment rate down comment 0
Васил
преди 1 месец
Защо не споменахте нито дума за тежкотото престъпване на канона от страна на част от митрополитите, а именно съслужението в Истанбул с разколниците от ПЦУ? Канонично ли беше участието на въпросните митрополити в избора на сливенски митрополит? Канонично ли ще е участието им в изборът на нов патриарх на родната ни Църква? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
"По думите му митрополит Арсений е скромно момче, което върви по стъпките на своя духовен наставник - дядо Николай. " В това е проблемът, Дядо Николай няколко пъти се срещна с американския посланик ( Защо ли?) и служи с разколниците от ПЦУ, което е забранено по канон.Готвят преврат в църквата по нареждане на Вартоломей. Кой знае какъв фарисей ще ни натресе посолството за патриарх- някой антихрист, обладан от евроатлантическата ерес, лоялен на посланика вместо на Бог. Сигнализирай за неуместен коментар