България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медалисти по химия и информатика прославят България

Виктор Лилов и Андрей Стефанов разкриха как се подготвят за състезанията

21.05.2024 | 12:12 Редактор: Беатрис Младжова

Изявени ученици прославят България зад граница и освен това печелят медали от най-различни международни форуми.

"Не съм имал безсънни нощи. Продуктивността значително намалява след като спим 2 часа, случвало ми се е. Явявал съм се на олимпиада на един час сън, не е приятно. Главно сме на самоподготовка и когато се класираме за въпросните състезания, имаме подготовка и в университета", сподели златният медалист от Международната олимпиада по химия Виктор Лилов в "България сутрин".

Според медалиста по информатика точните науки като математика и информатика са лесно разбираеми, защото са логични.

"Аз се занимавам със състезания по математика още от 6-годишна възраст и винаги съм я харесвал, защото е точна наука и тя никога не лъже. Само човекът може да излъже. В математиката и информатиката никога не ми се налага да зубря неща. Винаги всичко е логично и човек може да измисли цялата математика и информатика само с лист и химикалка", каза златният медалист от Европейската младежка олимпиада по информатика Андрей Стефанов.

По думите на Лилов едно състезание по химия включва няколко елемента, които продължават до 5 часа всеки.

"Първоначално бях биолог. Отворих учебник по химия. Прочетох го през лятната ваканция и тогава учителят ми по химия ме видя след един тест, че съм отворил на 60 страница, а ние бяхме стигнали до 20 и ме покани да отида на школа. Много е индивидуално за самото състезание. По химия има две главни международни състезания. Може да са 8 или 10 задачи за 5 часа и експеримент от 3 части пак за 5 часа", коментира гостът.

За Стефанов състезанията по информатика са с по-улеснен модел, но трябва сериозна подготовка.

"При информатиката е доста по-просто - винаги има 3 задачи за 4-5 часа. Има доста късмет за това какви задачи могат да ти се паднат, това прави състезанията брутални, защото никога не знаеш какво ще ти се падне и трябва да си подготвен за всичко", подчерта той.

За шампионите тепърва предстоят още доста състезания.

"Аз искам да се занимавам с органична химия като завърша. Завърших преди няколко дни и ще следвам в "Кеймбридж". На мен ми минаха подборните за международните и съм се класирал. Много искам да се представя добре", сподели Лилов.

"Като завърша искам да се занимавам с математика и информатика, изкуственият интелект също е доста интересен. Моите контролни за международните все още не са минали, но искам да се представя добре", посочи на свой ред Стефанов.

Гледайте целия разговор във видеото.