fallback

Талантливите физици на България атакуват международен турнир

Никола Каравасилев и Александра Петкова разкриха какъв е ключът към успеха

20.05.2024 | 12:02 Автор: Искра Ангелова

Младите физици продължават да ни радват и да прославят България с успехите си на различни международни форуми. Миналата година останаха на крачка от медалите, но тази година са готови да атакуват призовите места на Международния турнир на младите физици.

"Всичко се постига с много труд и неуморна работа, която е и през почивните дни, нестандартни за работа часове. И след това интервю отиваме във факултета на СУ, където ще се готвим с други деца за международно състезание, което ни предстои през юни. Ние, ръководителите, рядко намираме време за почивка, но не се оплаквам, защото това ми доставя удоволствие", каза научният ръководител на отбора по астрофизика Никола Каравасилев в студиото на "България сутрин".

Той даде Александра Петкова за пример как човек от първите стъпки може да стигне до научни публикации.

"За мен физиката винаги е била нещо, с което искам да се занимавам. В училище продължих да си развивам интереса към това. Обичам да правя експерименти. Но истинската ми страст е теорията, искам да разбера как работи светът. Бих се занимавала и с чиста математика", сподели Петкова за Bulgaria ON AIR.

Каравасилев разясни, че турнирите се различават от стандартните олимпиади.

"В тези 2 турнира се решават изследователски задачи, които се поставят много месеци преди самото международно състезание. Учениците имат всякакви материали, с които могат да се сдобият, имат право да се консултират с учени, могат да правят и експерименти, които намират за добре. И най-накрая трябва пред журито в рамките от 8 до 12 минути да представят своето решение. Много често задачите звучат просто и разбираемо", подчерта научният ръководител.

Александра допълни, че през повечето време е отдадена на физиката, като намира много малко време за сън.

"Натоварващо е, но това му е чарът. Има и периоди, в които човек разпуска. А европейският конкурс е тип проектно състезание, главно обичам да се занимавам с такива, защото дават възможност на учениците да се появят като истински учени, да правят собствени научни разработки. Моето изследване е свързано с дирите, които оставят корабните вълни. Когато се захванах с този проект, нямах идея, че това е сгрешено решен научен проблем", призна тя.

Никола Каравасилев добави, че има талантливи деца, но се отнасят несериозно към предмета.

"Медалите са резултат от нашия труд, те показват какво ниво постигаме. Те показват, че сме на прав път и сме по-добри от другите, а ние всъщност сме все по-добри", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback