fallback

Приложението MyPetPall с бързи резултати: Помогна на четириноги да открият своя дом

Намира и подслон на бездомни животни

17.05.2024 | 12:37 Автор: Деси Николова

Нова платформа, наречена MyPetPall, помага на стопани да открият изгубените си домашни любимци, намира и подслон на бездомни животни.

Поне десет обяви всекидневно виждаме във Facebook. Всички те от хора, които молят за помощ, за да издирят загубения си домашен любимец. Не по-малко са тези, които ползват най-популярната социална мрежа, за да търсят подслон за бездомни четириноги. Мартин и Евита Смилкови се заемат с нелеката задача да помогнат и за 9 месеца успяват да създадат вече работещо приложение.

"Самата идея се роди, докато си разглеждах социалните мрежи един ден. Забелязах определени хора как споделят на story в Instagram обяви за животни, които търсят дом. След като попаднах 2-3 седмици подред на едно и също куче, което търсеше дом, ми стана интересно няма ли място в България, където да се публикуват тези обяви, освен Facebook групите или в Instagram", разказа Мартин.

И за 9 месеца успява да създаде вече работещо приложение.

"Искам тази платформа да се превърне в "мястото" на България за такъв тип услуги. До момента хората публикуват във Facebook групи. Има твърде много. Нека си представим, че ние сме собственици на любимец и той се изгуби днес в парка. Първоначалното чувство, което ще изпитаме, е стрес", допълни той Мартин.

Главната им цел е да помагат на хората, изгубили любимец. Впоследствие обаче решават да намират подслон на животните без дом.

"Оказа се, че голяма част от котетата и кучетата са все още бездомни не само в София, има много голям интерес и от хора в Пловдив. Повечето ни обяви са за любимци, които търсят дом. Търсят някой, който да ги осинови", коментира Евита.

Резултатите не закъсняват.

"Свързваме се вече с хората, които са публикували при нас. Поне с тези, които успяваме и сме създали контакт, за да знаем, че любимците, дори след като са осиновени, са на добро място", каза Евита.

"Знам и за няколко, за които успяхме да помогнем. Котенца, кученца, най-различни животинки и това ме прави много щастлив", добави Мартин.

А отзивите са положителни.

"Получихме много подкрепа от приятели, от непознати. Социалните ни мрежи бяха заляти със стотици съобщения, трудно ми беше да отговоря на всички. Много позитивно, за което съм и много щастлив, че и други хора мислят така", сподели Мартин.

Това ги кара да пристъпят и към създаване на фондация с благотворителна цел.

"Идеята е да създадем такава аудитория, лоялна на фондацията и на нашата кампания, на каузата, зад която сме застанали, и тази аудитория сама да избира къде да отиват парите. Посланието е всеки да намери в сърцето си място да прибере някого вкъщи. Аз съм сигурна, че всеки един човек, който реши да си вземе коте или куче вкъщи, това негово решение ще осмисли живота му и ще го промени изцяло занапред. Трябва да мислим за това да създаваме по-добро общество, да работим заедно, за да чувстваме подкрепата на хората около нас", коментира Евита.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

fallback
Още от България сутрин
fallback