България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Безпрецедентно покушение на Фицо, при втори стрелец - щеше да е фатално

Д-р Мариян Карагьозов и Огнян Дъскарев коментираха възможните последствия след атентата

17.05.2024 | 10:43 Редактор: Вяра Димова

Словакия е много разделена държава. Самото покушение върху словашкия министър-председател Роберт Фицо е отглас. Фицо е проруски, антиукраински, поддръжник и съмишленик Виктор Орбан. Кой ще вземе от Украйна да организира атентат против Фицо, при положение, че Украйна е в тежко положение? Това попита журналистът Огнян Дъскарев в студиото на "България сутрин".

Без съмнение става въпрос за политическо нападение, посочи той.

"Този човек е бил категорично против политиката на премиера. Ако Фицо оцелее, партията му ще спечели разгромна победа в Словакия на изборите на 9 юни. Европейските консерватори и европейската десница ще получат много силен подтик", прогнозира още Дъскарев.

Историкът от Института по Балканистика при БАН д-р Мариян Карагьозов определи нападението върху словашкия министър-председател като безпрецедентно.

"Поляризацията в обществата е сериозен проблем. Тя лесно се предизвиква, но трудно се лекува. На европейско ниво имаше категорично осъждане от страна на всички политически лидери на атаката срещу Роберт Фицо. Наблюдаваме, че някои медии и анализатори не бяха толкова категорични в осъждането на атентата. Европейските политици бяха на по-високо ниво", коментира Карагьозов пред Bulgaria ON AIR.

Според Дъскарев коментира убийството на Ян Куцияк: "Тогава Фицо загуби властта. Беше принуден да напусне, но отново се върна. А това, че иска да овладее медиите - предполагам, че е бил провокиран от своите врагове. Ще се откаже от закона".

Д-р Карагьозов изтъкна, че в Полша, Словакия и Унгария има суверенистки управления с различна политическа ориентация.

"Борят се упорито по отношение на теми, които считат за важни. Словакия е страна, непосредствен съсед на Украйна - в този смисъл е пряко засегната от случващото се там", уточни той.

Ако на мястото на покушението е имало втори стрелец, словашкият премиер нямаше да оцелее, анализира журналистът.

"Очевидно има пропуски. След случая с Фицо, охраната на Тръмп е засилена. Тръмп преди два месеца обяви публичен дебат. Съюзници призоваха Байдън да не излиза на дебат", припомни Дъскарев.

Гледайте целия разговор във видеото.