fallback

Журналист в Словакия: Всички са в шок от стрелбата срещу Фицо, тече разследване за охраната

"Политиците разбраха, че това е един много повратен момент", каза журналистът Вера Христова

17.05.2024 | 10:16 Автор: Искра Ангелова

Словашкият премиер Роберт Фицо вече е в съзнание и без опасност за живота, но нараняванията му са тежки. Остава обаче въпросът с какви мотиви беше нападнат.

"Ситуацията в момента е като в тихо море, но иначе човек го е страх, че има мъртво вълнение. Всички хора са в шок и е важно сега как ще постъпят политическите партии. Те разбраха, че това е остър момент в историята на Словакия. Политиците се пробват да успокоят ситуацията, разбраха, че това е един много повратен момент. И ако не спрат да говорят срещу себе си - страната може да стане място на обществена война", каза журналистът в Словакия Вера Христова за "България сутрин".

По думите ѝ негативният тон е взел превес.

"Няма втори задържан за покушението. Властите потвърдиха, че задържаният е самотен вълк - човек, който пише стихове. Тече разследване дали има пропуск в охраната на Фицо, но има две страни на ситуацията - министърът на вътрешните работи не признава, че има проблем, той твърди, че всичко е било наред, но бивши политици споделят, че нищо не е наред с охраната", допълни Христова за Bulgaria ON AIR.

Попитана дали е имало разговор на Роберт Фицо с новия президент Петър Пелегрини, журналистът отговори: "Това не мога да потвърдя, знаем, че е говорил с вицепремиера Роберт Калиняк, който сега е негов заместник. Но състоянието му е много по-важно".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback