fallback

Коментар: Извършителят на покушението срещу Фицо е действал сам, охраната не е свършила работата си

"Отношенията в словашкото общество са доста изострени", смята Веселин Вачков

16.05.2024 | 11:35 Автор: Беатрис Младжова

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян. Той е в болница, състоянието му е критично. Предстои да се разбере какво е накарало извършителя да направи покушението. 

"Така се определя той - като поет, писател и недоволен човек. Почти сигурно е, че неговите мотиви са политически или обществени. Изглежда, че е действал сам, няма по-голяма схема, която да търсим. Какво го е подтикнало, е въпрос, чийто отговор още търсим. В момента основната информация е насочена към това какво е състоянието на Роберт Фицо. То остава тежко, нищо, че е бил опериран. Излизат противоречиви информации, в следващите дни ще има много въпроси какво е подтикнало извършителя, както и за телохранителите на президента, които не са си свършили работата", заяви главният редактор на вестник Lidove noviny Веселин Вачков в студиото на "България сутрин".

По думите му такова покушение би трябвало да може да бъде предотвратено.

"Не бих казал, че има страх или опасения от други подобни събития, защото по всичко изглежда, че този стрелец е бил вълк единак, но особено специалисти казват, че нещо такова не би трябвало да се случи, защото и хората, с които Фицо е разговарял, не са били голяма тълпа, 10 души. Не би трябвало един изстрел да успее, защото дотогава е трябвало да са реагирали охранителите. Ще има и политически въпроси за състоянието на словашкото общество", допълни Вълчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

В Словакия са разтърсени от голямата промяна във властта, която се случва през последната половин година, което изостря напрежението, на мнение е главният редактор.

"Отношенията в словашкото общество са доста изострени, това е доста разделено общество. До голяма степен по отношение на политиката. Фицо спечели преди около половин година, състави правителство, имаше и президентски избори. Словашкото общество премина през период на ожесточени предизборни кампании през това време и това явно допринесе за изостряне на отношенията", коментира гостът.

Вачков е категоричен, че все още е рано да се определи точно какви са били мотивите на извършителя.

"Малко рано е да се правят окончателни заключения. Появиха се информации, които подсказват, че нападателят е бил с по-консервативни виждания, по-националистично ориентиран, но дали това е причината и дали е вярно е, все още рано да се каже. Атентат от този тип с огнестрелно оръжие не е имало, но е имало опит за физическа саморазправа. Словакия е една доста бурна и емоционална държава. Особено през последната половин година много се изостриха отношенията в обществото", добави той.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback