България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синдикат "Висше образование": Обявените 39 млн. не са нови, качеството за нас е водещо

"Януари месец редовният премиер и министърът на финансите обявиха тези пари", каза проф. Лиляна Вълчева

16.05.2024 | 10:25 Редактор: Беатрис Младжова

В знак на протест на 20 май всички държавни университети обявиха, че ще спрат работа. След тази заявка последваха спешни срещи с президента Румен Радев и със служебния премиер Димитър Главчев. Служебното правителство обеща да бъдат отпуснати 39 млн. лв.

"Протест ще има. В срещите вчера искахме да участваме, но не бяхме допуснати. Една група ректори си организираха по свой начин. Хем обявяват, че подкрепят протеста, хем взимат и го развиват по свой начин. Истинските организатори на протеста сме ние, синдикатите. Обявеният протест ще се състои. Това, което вчера се е случило, подвежда целия държавен екип и медиите", каза членът на синдикат "Висше образование" към КНСБ проф. Лиляна Вълчева за "България сутрин".

Сумата от 39 млн., която е обявена на срещата на ректорите, е в бюджета още от края миналата година, изтъкна тя. 

"Аз се обадих на министъра и казах, че искам да участваме, защото в нас е експертизата, в нас са изчисленията и данните. Не бяхме съгласни със Съвета на ректорите да отидат хора, които просто да говорят, без да имат никакви анализи и изчисления. По този начин се обявиха неправилно и тези 39 млн. Те не са нови. Те са в бюджета от края миналата година", допълни Вълчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че протест ще има и той ще се проведе на определената дата - 20 май.

"Министърът на образованието го слушах. Той каза, че ги има тези 39 млн., но нито министерството е казало, че те са достатъчни, нито синдикатите. Ние казахме, че трябват 46 млн. за академичния свят и 49 млн. за неакадемичния свят. Януари месец редовният премиер и министърът на финансите обявиха тези пари. Ние казахме, че тези пари не са правилно разпределени. Направихме ново разпределение и го предоставихме на органите на държавата. Ние сме в протестна готовност от януари месец и ето, че дойде момент да избуи това недоволство, протестът на 20 май ще се проведе", коментира гостът.

Вълчева сподели, че професионалистите в синдиката са отдадени на каузата, с която са се заели.

"Има една група ректори, които никога не говорят за качество, никога не говорят за заплати. Даже се противопоставят на синдикатите. Нашият синдикат не говори само за средства за заплати. Той говори и за качествени показатели, и критерии, свързани с тях. Имаме в закона разписани много норми. Качеството за нас винаги е било водещо. Ние сме академични хора. Синдикатът е изграден от професионалисти, ние сме посветени на тази кауза", добави тя.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.