България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столичната община планира Център за деца от семеен тип и такъв за хора с увреждания

Очаква се приемане на предложение децата да бъдат освободени от такси в общинските културни институции, заяви Надежда Бачева

15.05.2024 | 12:13 Редактор: Толя Стоянова

Очаква се Столичният общински съвет да разгледа предложение за разкриване на Център за деца от семеен тип. Работи се и по идеята децата от центровете за настаняване от семеен тип да бъдат освободени от такси в общинските културни институции. 

"Утре в секцията на Общинския съвет ще се разгледа докладът. Идеята е във всички общински културни институции, както и в зоопарка на София, децата от центровете за настаняване от семеен тип да бъдат освободени от такса. Не смятам, че финансовият ресурс би бил много голям. Това не би било проблем да бъде покрито финансово от Столичната община", заяви зам.-кметът на София Надежда Бачева в предаването "България сутрин".

Тя обясни, че район "Оборище" е започнал програма за настаняване на непридружени деца бежанци, която е приключила към 30 април по европроект. Столичната община е внесла доклад да продължи програмата.

"Те са 12 деца, които нямат родители, за които до момента се грижехме заедно с БЧК и Върховния комисариат за бежанците към ООН. Нашето предложение е Столичната община да поеме разходите за тези деца", каза Бачева пред Bulgaria ON AIR.

Зам.-кметът на София се надява до края на месеца да бъде открит и Дневен център за хора с увреждания, който ще включва и заместваща грижа - когато родител на човек с увреждане трябва да отиде някъде, някой да поеме грижите.

С децата ще работи социален работник, педагог, кинезитерапевт, а при заместващата грижа ще има нужда и от медицински специалисти, които също ще бъдат осигурени.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС