България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Деканът на ФЖМК към СУ: Журналистическата професия ще остане - няма AI с етика

Най-големият проблем са регионалните медии, смята проф. Веселина Вълканова

14.05.2024 | 12:27 Редактор: Толя Стоянова

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" и е вече № 59 в света по свобода на словото от общо 180 държави. 

"През 2003 г., когато България не беше член на Евросъюза, ние бяхме на 34-то място, през 2021 г. паднахме до 112-о място. За три години се издигаме по-нагоре. Методологията е променена, включва нови критерии - политическа среда, плурализъм, независимост на медиите, социокултурни фактори. Другата причина се крие в оптимизма от последното редовно правителство и в това, че България ще излезе от 12-годишния период на "овладяната държава". Не всичко е наред в медийната среда в България - има редица проблеми", заяви деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Веселина Вълканова в предаването "България сутрин".

Според нея най-големият проблем е регионалната журналистика, която трябва да представя близък до хората дневен ред на регионите и селата. Проф. Вълканова отбеляза, че когато регионалната журналистика е неработеща, не можем да очакваме пълноценна медийна среда и на национално ниво.

"Пробойните са много. Имаме проблем с обществените медии и с тяхната регулация. Промените в Закона за радиото и телевизията все още не са факт, проблемите са свързани с национален, икономически, политически натиск, с медийно-политически клиентелизъм", заяви проф. Вълканова пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че професията на журналиста е обгърната от "ореол на известността", свързана е и с много пътувания, които привличат младите. По думите ѝ основното, което прави студентите взискателни, е чувството, че те трябва да практикуват професия, която изисква ангажимент към публиката.

На въпрос може ли журналистическата професия да изчезне заради изкуствения интелект, проф. Вълканова отговори, че перспективата е силно преувеличена и че след всяко голямо техническо откритие съществуват опасения определени професии да изчезнат. Тя е на мнение, че по-техническите детерминирани професии може да се трансформират, но професионалните роли на журналистите ще останат, тъй като няма изкуствен интелект с етика. Етическата страна на професията остава и ни свързва.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа