България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пенсионната система е счупена - капиталите влизат не от осигуровки, а от бюджета

Демографската ситуация е лоша, сивата икономика създава проблеми, коментираха Христина Христова и Преслав Райков

14.05.2024 | 10:54 Редактор: Толя Стоянова

На днешното заседание в НОИ служебният социален министър Ивайло Иванов ще внесе предложение за актуализиране на пенсиите от 1 юли с 11%. Темата стана повод за политически престрелки.

"Бюджетът на Държавното обществено осигуряване, в който са заложени необходимите суми за пенсиите, винаги се дебатира и се приема през ноември. Няма как да се работи с отчетни данни, работи се с прогнозни данни. Прогнозата за данните за 2023 г. показа 11%. Важното е парите да бъдат планирани в бюджета. Експертите на НОИ са длъжни да подготвят доклади за 2023 г. и това е сметнато - получават се 10%, сметнати по т.нар. "швейцарско правило". Когато се правят дебати за бюджета и за осъвременяване на пенсиите, трябва да се каже, че това са прогнозни данни, може да се получи малко преизчисляване", обясни бившият социален министър Христина Христова в предаването "България сутрин".

На въпрос как се отразяват разходите за пенсиите, икономистът Преслав Райков отговори, че разходите са огромни, а 10% или 11% са съществено увеличение в пенсиите. По думите му пенсионната система е изкривена и счупена - основните капитали влизат не от работещи хора и осигуровки, а от бюджета. Според Райков демографската ситуация е лоша и трендът е негативен, но в абсолютен мащаб хората, които ще бъдат в пенсионна възраст в следващите 10 години, ще бъдат подкрепени.

"Държавата има този капацитет все още, но моделът е лош, изтласква много хора в сивия сектор. Все повече хора започват да се осигуряват на минимална работна заплата, укриват доходи", уточни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Христова поясни, че за следващите години е предвидено намаляване на осъвременяването на пенсиите, тъй като прогнозните данни за нарастване на инфлацията и средния осигурителен доход са такива. За 2026 г. са прогнозирани около 6% увеличаване на пенсиите.

"Темата касае милиони хора и качеството им на живот. Част от проблемите на пенсионната система идват от решенията на политиците, свързани с пенсионната система - няколко пъти увеличаване на пенсиите, но нито едно от решенията не беше свързано с принципите", добави тя.

"Надявам се да видим стопиране на разширяването на държавните харчове и връщане на балансиран или бюджет в излишък. Използвахме дефицита за 4-5 предизборни кампании, обещания, малко пенсии, икономиката не спечели нищо от това, по-скоро загуби", заяви Райков.

Христова подчерта, че основните проблеми са свързани с демографската ситуация в страната, имаме и проблем със сивата икономика.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа