България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Руслан Стефанов: България направи много, за да реализира Южен поток

Страната ни изгуби много от проекта "Южен поток", защото не е приоритетен

12.12.2014 | 09:23 Редактор: Ирина Георгиева
Руслан Стефанов: България направи много, за да реализира Южен поток

България направи страшно много, за да придвижи проекта "Южен поток", с много алтернативни разходи. Това коментира икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи България е трябвало да бъде много внимателна, когато влиза в този проект.

"Многократно сме предупреждавали, че този проект крие страшно много рискове за България, които тя не може да контролира. От една страна основният доставчик на газ е Русия, тоест България не може да има влияние там. Цената на самия проект, тръбите, инженерната работа - ние нямаме експертиза, за да контролираме този проект. В същото време, ние сме част от една регулаторна общност, каквато е ЕК, ЕС. България отново няма влияние, за да определя правилата. България трябваше да е много внимателна, когато влиза в този проект и въпреки това направи страшно много, за да реализира този проект. Върнете се назад. От една страна опитахме се да променим основни българско законодателство, извън нормалните практики. Създадохме смесено дружество. Дадохме обществена поръчка на точно определена компания, въпреки огромния интерес." - обясни Стефанов.

Русия обвини България, защото страната ни е първа по линията, смята Стефанов. Според него в момента се реализира един от рисковете - този проект не е български, а на Русия. Тя може да реши кога да спре или да започне. 

Страната ни вече изгуби много от проекта "Южен поток", защото не е приоритетен, отбеляза Стефанов.

"Големите проблеми на България са енергийна бедност, енергийна ефективност и липса на диверсификация на газовите доставки. Този проект не решава нито един от тези три проблема." - допълни Стефанов.

Според експерта Русия се опитва да изкара виновна България именно, защото тя не контролира проекта:

"Не трябва да забравяме и геополитическия момент. Не беше България тази, която драматично влоши отношенията си с ЕС и в крайна сметка именно Русия застраши съдбата на този проект и си влоши взаимоотношенията с ЕС." - коментира Стефанов.

По отношение на корупцията - България трябва да започне да спазва правилата на ЕК, смята Стефанов. Той каза, че страната ни губи милиарди от едни такива схеми на корупция, неясни правила, неспазени на европейските директиви. Икономиката е оставена сама на себе си, а правителството се занимава с проекти за печелене на допълните средства.

Чуйте: