fallback

Атанас Атанасов: ВСС е този, който е компетентен да реши проблема със случайното разпределение на събитията

Проблемите в съдебната система могат да се оправят, ако всички институции си свършат работата

09.12.2014 | 11:56 Автор: Ирина Георгиева

Съдебната власт има много проблеми и за да бъдат решени цялостно и трайно всяка една от ресорните институции трябва да си свърши работа. Това коментира Атанас Атанасов от Съюза на съдиите в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него хората, които работят в тази система трябва да са високоотговорни съдии, върху които няма неизяснени съмнения.

"Проблеми, които от самите среди на съдебната власт от дълъг период от време има отправени сигнали към ВСС, по-конкретно от съюза на съдиите в България. Ние повече от три години алармираме ВСС, че системата за случайно разпределение на дела, която се използва в големия брой от съдилищата не гарантира действително случайно разпределение, че има проблеми с нейната сигурност. ВСС обаче през този период от време не предприе необходимите мерки за отстраняване на проблемите и се стигна до там, че по конкретни дела се установиха обстоятелства, които сочат, че наистина нашите съмнения са били основателни." - обясни Атанасов.

Според Атанасов пасивността на ВСС е системен проблем, защото се проявява не само по темата за системата за случайно разпределение на делата, но и по всички други въпроси, които сочат недостатъци в нашето правосъдие. 

"ВСС е този, който е компетентен да реши проблема със случайното разпределение на събитията." - коментира Атанасов

Чуйте:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback