България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Стойков: Вложителите на КТБ могат да инвестират парите си в недвижими имоти и взаимни фондове

Голяма част от средствата ще останат в банковата система

03.12.2014 | 12:48 Редактор: Ирина Георгиева
Иван Стойков: Вложителите на КТБ могат да инвестират парите си в недвижими имоти и взаимни фондове

На 4 декември започва изплащането на гарантираните влогове в КТБ. Една част от средствата ще останат в банковата система и това най-вероятно ще са сумите в размер от 1000 до 10 000 лева. Това прогнозира финансовият експерт от "Моите пари" Иван Стойков в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него вложителите с по-големи суми имат и други алтернативи като например да инвестират в нещо:

"Хората с по-големи суми могат да търсят вече някакви алтернативи. Едната е толкова популярна и е първото нещо, за което ще се сетим - инвестиция в имот, но да обърнем внимание, че все пак гарантираният депозит е до 100 000 евро и ако има някакво изливане в имотния пазар, то ще е в рамките на таза гарантирана сума." - обясни Стойков.

Вариант за инвестиция са и застраховките Живот със спестовен елемент, смята Стойков. По негови думи обаче те са много специфичен и рисков продукт.

"Застраховките Живот със спестовен елемент съчетават в себе си два елемента - типична застраховка Живот, със съответното покритие на рискове и инвестиционен елемент. Доходът от инвестиционния елемент ще дойде от възможностите, които дава капиталовият пазар, защото премиите, които се плащат по застраховката Живот - те се инвестират на капиталовите пазари предимно. Ако ще има някакви доходи - те зависят от доходността, която може да се постигне на тези пазари." - обясни Стойков.

Хората могат да инвестират и в злато, съветва Стойков.

"Видяхме как цената на златото в последните четири години достигна такива нива, каквито не сме очаквали. След това започна понижение на цената на златото. В момента не мога да кажа дали това ниво на цената ще бъде задържано - дали ще има спад или ръст. Това е такава суровина, която доста динамично може да се промени - цените на петрола и долара влияят." - съветва Стойков.

Стойков съветва вложителите да проучат и взаимните фондове като място за инвестиция.

"Взаимните фондове през последната една година са постигнали доходност, например - нискорисковите доходност около 4%, а някои са достигнали и доходност от 7%. В сравнение с депозит - при малко по-висок риск доходността е почти двойна. При балансираните системи имаме доходност и 10% - 13%. При високорисковите са още по-високи." - обясни Стойков.

Чуйте: