България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Диана Йорданова: Очакваният ръст през 2015 не предполага увеличение на минималната заплата

Управлението в коалиция налага да се съобразяваме с изискванията на синдикати и работодатели, коментира заместник-председателят на Бюджетната комисия в НС

02.12.2014 | 09:38 Редактор: Мариета Иванова
Диана Йорданова: Очакваният ръст през 2015 не предполага увеличение на минималната заплата

Управлението в коалиция предполага да се съобразяваме с изискванията на синдикатите и след като работодателските организации не възразиха кой знае колко на увеличението на минималната работна заплата от следващата година, то ще се случи, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-председателят на парламентарната Бюджетна комисия Диана Йорданова. Припомняме, че Министерски съвет заложи най-ниското възнаграждение, което е момента е 340 лв., да бъде увеличено с 20 лева от януари 2015 и с още толкова от юли.

Йорданова подчерта, че „в чисто икономически план няма никаква логика в увеличаването на минималната работна заплата, поради простата причина, че ръстът, който е заложен за следващата година е под 1 процент – 0.8%“. Тя допълни още, че минималната заплата „касае много малък брой социални плащания- в по-голямата  степен най-ниско квалифицираните работещи на пазара на труда, а техният брой не е чак толкова голям“.

Тя коментира още, че ако работодателите  и най-вече тези в най-малките фирми имат възможност за увеличаване на заплатите, сами би следвало да го направят. По думите на Йорданова с повишаването на най-ниското възнаграждение „ще се получи една неравнопоставеност между тези, които получават минималната работна заплата и останалите“.

Йорданова призова работодателските организации да отстояват по-активно позициите си във връзка с трудовите възнаграждения. Тя допълни, че предстои да бъдат обсъдени идеите за промяна на механизма за определяне на минималната заплата, като се имат предвид и регионални и секторни фактори.

„Това е в процес на дебат и няма как да бъде отразено в бюджет 2015 с оглед на краткото време, което остава до края на годината и което имаше правителството“, коментира Йорданова.

Заместник-председателят на Бюджетната комисия посочи, че бюджет 2015 е в пъти по-добър от бюджет 2014, тъй като е „абсолютно реален“. - „Да той е консервативен, но е стъпил на реална база, на реална приходна част, срещу която ще стоят реални разходи“, коментира Йорданова. Тя посочи, че въпреки работата на приходните агенции, няма как да бъдат изпълнени завишените прогнози в приходната част за 2014. Наред с това тя отбеляза, че правителство следва да покрива дългове от над 6 млрд. лв.

Тя посочи още, че харчовете на служебното правителството са били свързани с покриване на щетите от природните бедствия и наводнения, а „друга част за плащане на суми по вече сключени договори от правителството на „Орешарски“ и то по програмата „Региони в растеж“.

Припомняме, че през февруари 2014 правителството с финансов министър Петър Чобанов разпредели 500 млн. лв. от публичната инвестиционна програма за общините.