fallback

Д-р Върлева: Разпространението на ХИВ/СПИН у нас е ниско

Глобалният фонд за борба срещу СПИН ще продължи да предоставя средства на България и през 2015г.

01.12.2014 | 12:26 Автор: Ирина Георгиева

България се запазва като страна с ниско разпространение на ХИВ и СПИН. Това съобщи директорът на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" д-р Донка Върлева в Сутрешния блок на България Он Ер. По нейни данни страната ни е с два пъти по-ниско разпространение спрямо другите европейски държави. Запазваме тенденциите от последните 2-3 години, допълни д-р Върлева.

"Този ден съвпадна и с европейската седмица за изследване на СПИН, в която България се включи и над 4 000 души бяха изследвани само във последната една седмица. Данните на центъра за контрол на заболяванията показват, че България е страна, която е с два пъти по-ниско разпространение на СПИН спрямо другите страни в ЕС. Коефициентът в България за новорегистрираните е 2,1, а за страните от ЕС е 5,9." - обясни д-р Върлева.

България е една от малкото държави в Европа, за които работят 17 мобилни кабинета, с което да се гарантира достъпността за изследванията за ХИВ, подчерта д-р Върлева.

"Освен това превенция сред най-рисковите групи се предоставят от 50 неправителствени организации и благодарение на държавната политика на контрола на ХИВ и СПИН и, че България предоставя абсолютно на всички нуждаещи се антиретровирусная терапия - всичко това доведе до недопускане на епидемия в страната." - обясни д-р Върлева.

Глобалният фонд за борба срещу СПИН ще продължи да предоставя средства на България от 1 януари до 31 декември 2015г. Това съобщи д-р Върлева.

"Една година още и това е годината, в която ще изработим новата, следващата национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН за периода 2016г. - 2020г. Това е годината, в която ще реализираме бавния преход от финансиране на глобалния фонд към национално финансиране." - допълни д-р Върлева.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback