България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Димитър Тошев: Трябва да има отделна Агенция за язовирите

В момента три министерства отговарят за водите, коментира експертът по хидротехническо строителство

01.12.2014 | 11:25 Редактор:
Проф. Димитър Тошев: Трябва да има отделна Агенция за язовирите
Проф. Димитър Тошев: Трябва да има отделна Агенция за язовирите

Рехабилитацията на язовирите ще доведе до търсения ефект при създаване на отделна Агенция по язовирите, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air професорът по хидротехническо строителство Димитър Тошев. Той подчерта, че към момента за водите отговарят три министерства, което размива отговорността.

Проф. Тошев посочи, че един от проблемите около язовирите е този със собственост. Той посочи, че язовирите в страната са над 2 000, като по международната класификация 216 са определени като големи. Той допълни, че проблемът със собствеността е именно при малките язовири, за които често не е ясно дали отговаря общината или друга държавна структура.

„Големите язовири се стопанисват от  „Язовирни каскади“, от „Напоителни системи“,  ВиК дружествата, докато по-малките, на територията на общините, след прекратяване на дейността на ТКЗС-та станаха ничии,“ подчерта проф. Тошев.

Той посочи още, че винаги има рискове от наводнения, но след 2005 е настъпил по-влажен период.

„Тази година няма окръг, който да не е подложен на наводнения и обилни дъждове. Първата причина за наводненията са дъждовете, а втората е, че не сме подготвени за дъждовете, а може би не искаме да се подготвим,“ коментира проф. Тошев. - „Реката е текла хилядолетия и  хората са се пазили от нея. А сега си изхвърлят боклуците в реката, строят се сгради и т.н.“.