България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мохамед Ибрахим: Фокусът на света не трябва да е само върху ИДИЛ, а и върху Джабхат ан-Нусра

Идеологията на ИДИЛ е враг не само на християните, а и на мюсюлманите - шиити и сунити

24.11.2014 | 09:54 Редактор: Ирина Георгиева
Мохамед Ибрахим: Фокусът на света не трябва да е само върху ИДИЛ, а и върху Джабхат ан-Нусра

Мощта и подкрепата на джихадистите дойде първоначално от западните страни. Зад тази позиция се обединиха председателят на сирийската асоциация в България Мохамед Ибрахим и представителят на асоциацията доц. Емад Жоржос в Сутрешния блок на България Он Ер. Според тях фокусът на света не трябва да е само върху ИДИЛ, а и върху Джабхат ан-Нусра. 

"ИДИЛ се развива от Ал-Каида, а Джабхат ан-Нусра е филиал на Ал-Каида в Сирия. Тези две организации са против не само правителството на Сирия и правителството на Ирак, а против народите на тези две държави и против народите на света. Против човечеството. Всички трябва да обединим сили. За съжаление американското правителство до сега заключваше Сирия като фактор в борбата, а тя е най-главната сила, която може да се бори срещу ИДИЛ." - обясни Ибрахим.

На второ място фокусът попада и върху петрола, който се краде от Сирия и Ирак, допълни Ибрахим.

"Този петрол отива в Турция, свободно, без никакъв проблем и оттам тръгва дори и за Европа. Това за съжаление е пред очите на целия свят." - поясни Ибрахим.

Идеологията на ИДИЛ е враг не само на християните, а и на мюсюлманите - шиити и сунити, подчерта доц. Жоржос. Според него всички страни трябва да обединят сили срещу ИДИЛ и идеологията им.

"По данни на Интерпол - всеки месец продължават да влизат най-малко 1000 терористи от страната на Турция в Сирия и в Ирак. Те идват от целия свят, с помощта на западните държави." - допълни Ибрахим.

Чуйте: