България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Австрия: Шенген трябва да бъде поправен, а не разширяван - това няма общо с България

Премиерът Денков изрази убеждение, че страната ще промени позицията си през декември

25.10.2023 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

Австрия остава твърдо решена да блокира приемането на България и Румъния в Шенген. Това стана ясно след срещата между българския министър-председател Николай Денков и австрийския канцлер Карл Нехамер, която се проведе вчера във Виена. 

Визитата на премиера се превърна в нов неуспешен опит да убеди австрийските си колеги да вдигнат ветото за влизане на България в Шенген, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR Гергана Нанкинска. За съжаление, Виена отново категорично отказа да промени позицията си.

"България е много силен партньор на Австрия в борбата срещу търговията на хора. Подкрепяме България за всички усилия, които полага, за да запази външните граници на Европейския съюз. За нас обаче в момента е немислимо да разширим Шенген. Това няма нищо общо с България и Румъния, въпрос е на сигурността, защото имаме големи предизвикателства в Шенгенското пространство", обясни канцлерът на Австрия.

По думите му Шенген трябва да бъде поправен, а докато това не се случи, няма как пространството да бъде разширено.

"Ако България и Румъния са в Шенгенското пространство, ние ще можем много по-ефективно да подпомогнем процесите, които искаме да се случат в Европа. Това означава по-ниски цени на храните и по-ниска инфлация. Това означава по-добра политическа стабилност във всички държави в Източна и Централна Европа. От това само ще спечелим. Докато, ако останем извън Шенген, нищо не печелим", заяви акад. Денков.

Въпреки твърдото "не" на Австрия, премиерът на България изрази убеждение, че тя ще промени позицията си през декември, когато темата отново ще бъде обсъдена от Съвета на Европа. Шенгенското пространство гарантира свободното придвижване на над 400 млн. европейци и включва 27 държави, от които 23 са членки на ЕС.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС