fallback

Деца с ментални увреждания играят баскетбол благотворително, събират пари за център за онкоболни връстници

Турнирът е отворен за всеки, желаещ да помогне, казаха Аля Климентинова и Йотка Тодорова

04.10.2023 | 10:10 Автор: Елеонора Танева

Дневният център за хора с ментални увреждания "Света Марина" организира благотворителен баскетболен турнир, който ще се проведе на 6 октомври. 

"Турнирът ще се състои в НСА между момичетата и момчетата от дневен център "Св. Марина" и Възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания, който се намира в Опицвет. Децата ще играят баскетбол и всеки може да се включи с тях. Турнирът ще е с отворени врати, има и дарителска сметка", уточни организаторът Аля Климентинова в студиото на "България сутрин".

50 ст. се дават за всеки вкаран кош, който иска - може да дари и повече. Тя допълни, че децата с ментални увреждания са изключително активни физически и почти не пропускат да вкарат кош. Всеки ден по едни час тренират различни активности.

В Дневния център за хора с ментални увреждания "Света Марина" има 70 момичета и момчета с умерена до тежка умствена изостаналост, със Синдром на Даун.

"Те се занимават с музикотерапия, арттерапия, кулинарна терапия, имаме дори фризьорски салон. Това е важно за тяхната социализация, с огромен интерес очакват тези изяви, които организираме от 9 г.", каза Йотка Тодорова от дневния център.

Тя подчерта, че макар децата да са с ментален дефицит, имат желание и могат да помогнат за даряване на средства за центъра в Опицвет. Той се издържа изцяло от дарения и средства по европейски проекти. Няма държавно финансиране.

"В него онкоболни деца, на които сега им е поставена диагноза или са оперирани, могат да отидат за 10 дни със семейството си. Психолог работи с тях, има занимания с децата", каза още Аля Климентинова.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback