България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кольо Парамов: Съдържателен е законопроектът, който предвижда гарантираните влогове да се изплащат до 7 дни

Нужно е промените да дават гаранции за стабилност на банковата система

13.11.2014 | 10:51 Редактор:
Кольо Парамов: Съдържателен е законопроектът, който предвижда гарантираните влогове да се изплащат до 7 дни
Кольо Парамов: Съдържателен е законопроектът, който предвижда гарантираните влогове да се изплащат до 7 дни

Намерението на правителството да приеме нов закон, който да гарантира изплащането на депозитите до 7 дни е много по-съдържателен, отколкото от 20 работни дни до 5 години. Това коментира финансистът Кольо Парамов в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него за момента Брюксел не може да ни накаже, докато държавата не приеме окончателна правна рамка, касаеща проблема. Нужно е промените да дават гаранции за стабилност на банковата система, както и чрез тях да се превъзмогне "синдромът КТБ", който влияе негативно през последните 4 месеца.

Парамов смята, че казусът КТБ ще повлияе негативно върху държавната хазна и са необходими около 3 млрд. и 700 млн. лева за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете.

"Истината е тази, че финансовият министър ще направи всичко възможно, ако има някакъв разчет и технология, този размер да бъде намален -  да се ползва този оптимален вариант. Друг е въпросът, че този 1 млрд. и 700 млн. лева, които фондът трябва да вземе като кредит или държавата трябва да ги гарантира ще се отразят при всички положения негативно върху бюджета до края на годината, така и върху Бюджет 2015г." - допълни Парамов.

Според финансиста, ако държавата беше одържавила КТБ, тя имаше възможност с 28 областни клона да бъде най-перспективната държавна банка за развитие на дребния и средния бизнес.

По отношение актуализацията на бюджета, Парамов смята, че предвиденият дефицит от 4% е далеч по-приемлив от перспективата.

"Сега изкуствено го намаляваме на 3,7%, но догодина могат да ни изненадат в един друг недостатъчно порядъчен момент от гледна точка на перспективното планиране. Тъй като има доста сериозно обвързани и гарантирани плащания, които държавата трябва да направи от януари нататък- при всички положения, по-удачният вариант беше ние за първи път да тестваме системата на едно завишаване на дефицита над 3%, за да видим как биха ни приели в Европа и изобщо бихме ли си позволили в този момент да използваме един такъв негативен план." - допълни Парамов.

Чуйте: