Зеленчуците ни са на практика същите, които ги има в България. Във връзка с Олимпийските игри, които се провеждаха в Токио, ние бяхме поканили българска треньорка по художествена гимнастика, която дойде да живее при нас и тя освен да преподава, ни показа и българска традиционна кухня. Оризът е основна храна в Япония, но ние ядем и хляб, и паста, а тази лютеница е чудесна за тях, също така и за месо. Това каза в студиото на "България сутрин" служителят в Община Мураяма, отговарящ за отношенията с България, Кейта Тогаши.
На въпрос за колко се продава лютеница в Япония, той отговори, че цената ѝ е между 300 и 400 йени. Това е между 5 и 6 лева. Г-н Тогаши сподели, че град Мураяма не внася директно кисело мляко и лютеница от България.
"Град Мураяма е едно малко градче, населението му е колкото на град Карлово. Една от инициативите беше да стане град домакин на българската художествена гимнастика. Има такъв клуб в средното училище при тях и по този начин беше направена връзката", каза координаторът в Мураяма за България Янко Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.
Лютеницата не е единственият български продукт, който привлича интереса на японците.
"Едно от нещата, които възнамеряваме в бъдеще да внасяме, е част от розовото масло и да вземем българския опит - да видим дали може и ние да произвеждаме. Започнали сме обмен с Карлово. Утре имаме среща с кмета и с фирма "Българска роза", с която ще говорим за бъдещи проекти", съобщи Кейта Тогаши.
Гледайте целия разговор във видеото.