fallback

България няма да обжалва решението на ЕК за заменките на гори

Свилен Овчаров: Решението на страната ни е правилното

07.11.2014 | 12:55 Автор: Ирина Георгиева

Около 100 млн. евро е изгубила България от заменките с горски имоти в периода 2007 - 2009г., сочат данни на Световната банка, съобщи адвокат Свилен Овчаров. В Сутрешния блок на България Он Ер той изрази становището, че е добро решението на България да не обжалва решението на ЕК, с което се иска анулиране на заменките.

Според адвокат Овчаров в момента има два възможни варианта:

"Във всеки от 136 от случаите, уточнени от ЕК сделки може да се стигне до възстановяване обратно на неправомерно раздадената помощ. В случая то може да стане или с доплащане от облагодетелстваните лица през този период от 2007 до 2009г.  или с разваляне на сделката като отново се върне гората на държавата, а държавата върне на частното лице неговата гора, която е дадена при заменка." - коментира адвокат Овчаров. 

Въпросът, според адвоката, е кога България ще бъде длъжна да го направи и допълни, че ЕК може да ни задължи да си приберем обратно неправомерно раздадената помощ, която надминава прага от 200 хил. евро. По негови думи страната ни има 4 месеца, за да избере с обществена поръчка независими оценители и експерти, но едва ли ще се справи в този срок.

Проверката на ЕК за скандалните заменки започна още през есента на 2010 година, припомнят от Investor.bg. Опасенията са за неправомерна държавна помощ, заради разликата в стойността на заменените имоти. В посочения период са правени замени на апетитни имоти в морски и планински курорти срещу земя с по-ниска стойност в останалите части на страната, посочват от Комисията. 

Две години по-късно се заговори, че ще има сериозни санкции за страната заради тях и още тогава позицията на тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов беше, че страната няма да обжалва наказателна процедура на Брюксел, защото реално е извършено нарушение на правилата.

Опасенията на управляващите тогава бяха, че страната няма да успее да възстанови големите суми, каквито се очаква да са разликите между цените на земенените имоти и парите ще бъдат удържани от европейските субсидии.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback