fallback

Николай Чирпанлиев: Центровете за настаняване на бежанци у нас ще запълнят капацитета си до края на 2014г.

Нужно е по-сериозно финансиране

04.11.2014 | 11:46 Автор: Ирина Георгиева

До края на годината Центровете за настаняване на бежанците у нас ще запълнят своя капацитет. За това алармира председателят на Агенцията за бежанците у нас Николай Чирпанлиев в Сутрешния блок на България Он Ер.

Ливан и Йордания вече нямат възможност да приемат бежанци и не малка част от тях се ориентират към Западна Европа, обясни експертът. 

"Освен това виждате събития буквално от последните денонощия. Видяхме президентът на Турция, който посети граничните зони, който изказва мнение, че е склонен да създаде буферна зона на границата със Сирия, което фактически означава същото. С други думи – Турция се ориентира да ограничи притока на бежанци към собствената си територия." - допълни Чирпанлиев. 

Чирпанлиев поиска по-сериозно финансиране, както и броят на служителите в ръководената от него агенция да бъде увеличен. Експертът обясни и че страната ни настоява за корекция в т.нар. Дъблински регламент: 

"Ние считаме, че той просто вече не може да съществува в този си вид, а именно – държавите, които са на пътя на бежанците, там където биват първо регистрирани, т.е. им се вземат отпечатъци, да останат в тези държави." - обясни експертът.

Чуйте коментара на експерта:

 

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback