Цените на свинското месо в България са сред най-високите в Европейския съюз. Това се казва в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.
"Цената се определя от европейския пазар. Всяка седмица получаваме справка, цената в Европа е 2,55 евро, нашата цена в никакъв случай не е по-висока. Нашата цена се диктува изцяло от европейския пазар. В момента цената за живите свине, угоени за клане, е 3,90 лв. без ДДС", заяви председателят на Асоциацията на свиневъдите Полина Хаджистоева пред Bulgaria ON AIR.
Тя обърна внимание, че лятото не е периодът на свинското месо, а "цените на всички консумативи, които са изключително високи, нямаше как да не се отразят на цената на свинското".
От думите на Хаджистоева стана ясно, че произвеждаме максимално 35% от свинското месо през зимните месеци. Около 30% средно произвеждаме прясно българско месо за директна консумация. Около 70% е вносът, основно в големите чужди вериги. Свинското месо у нас идва от Германия, Белгия, Дания и Нидерландия.
"Не е по-хубаво от нашето, минало е време на производство и превоз, докато стигне до нашите магазини. Малките местни вериги работят с прясно българско месо от малки производители. По-евтиното месо в голямата верига преминаваме специфично обработване, където става по-едро, но като го сложат потребителите на скарата, то изчезва. Всеки търговец е задължен да обозначи какво месо продава", обясни Полина Хаджистоева в "България сутрин".
Тя алармира, че остава трудна комуникацията с държавата, в частност с Министерството на земеделието. Но вече има надежда за по-активен диалог.
"Имаме една единствена държавна помощ, която не е европейска. Изцяло разчитаме на нея, но е с изключително ниски ставки. Апелът ни е да направим среща, за да има актуализация на държавната помощ за свинете", завърши председателят на Асоциацията на свиневъдите.
Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?
Снимка: БГНЕС