България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Пантев: Проблемът е не само в политическата сцена у нас, а и в хората, които я избират

24.10.2014 | 12:23 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Пантев: Проблемът е не само в политическата сцена у нас, а и в хората, които я избират

Проблемът е не само в политическата сцена у нас и в институциите, а и в хората, които ги избират. Това коментира проф. Андрей Пантев в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него нужно е обществото ни да помисли преди да даде гласа си и той да бъде зрял, независим и цивилизован, защото по този начин се прави селекция на хората, които ни представляват.

Откриването на всяко едно НС започва с надежди, коментира проф. Пантев. По негови думи обаче много скоро след това възникват отблъскващите конфликти, които пречат и са основното препятствие за минималното напредване на България в бъдещето.

"Трябва да кажат това, което казват всички в началото, да проповядват доброта, разбирателство. Избягване на онези отблъскващи реплики и нещо им става, когато се изправят на трибуната. В същото време трябва да проповядва принципите, които се намират в тази свещена зала." - обясни проф. Пантев.

Проф. Андрей Пантев е  български историк, член-академик на Световната академия „Платон“ и политик. Президент е на Българската асоциация за американистика от 1990 г., а от 1999 г. е председател на гражданското обединение „Св. Георги Софийски“. Андрей Пантев е депутат в 39-то, 40-то Народно събрание и 41-то Народно събрание от гражданската квота на Коалиция за България. На 14 юли 2009 г. той ръководи първото заседание нa 41 Народно събрание, за избиране на председател на парламента.