fallback

Доц. Антоанета Христова: Бъдещото мнозинство ще бъде крехко

Представителността в новия парламент не е добра

21.10.2014 | 11:59 Автор: Ирина Георгиева

Бъдещото мнозинство ще бъде крехко и е предпоставка да се мисли за кабинет с мандат между година и половина - две. Това прогнозира в Сутрешния блок на България Он Ер политическият психолог доц. д-р Антоанета Христова. Според Христова въпреки 8-те партии, които влизат в 43-тото НС, представителността в новия парламент не е добра.

"Всички сценарии са възможни. Има обаче един пожелателен, който би бил най-добър за държавата и той е да се сформира правителство. Ако говорим за естествена група - тя е видима за всички - ГЕРБ в комбинация с Реформаторския блок и Патриотичен фронт. Струва ми се, че причината да посочат БСП и АБВ като възможни политически партньори за втория кръг от страна на ГЕРБ е, че могат да бъдат изговорени политики, по които да се намери консенсус за подкрепата им в парламента, но не и като възможност за съставяне на правителство. Реформаторският блок също реално не е сигурен. Моето мнение е, че по-вероятно е част от Реформаторския блок да се съгласи да влезе в коалиционна форма на управление с Патриотичния фронт като това предполага евентуалното разцепление в дясно." - заяви доц. д-р Христова.

Не е разумно тази коалиция да има пълен мандат, смята доц. д-р Христова.

"Предвид икономическата криза, която ще натовари държавата с още проблеми през зимата. Предвид това, че парламентарното мнозинство е разбито. Предвид това, че хората не са намерили своя отговор за човека или политическата сила, която ще им проблемите. Колкото и да се говори за мита, че всички сме представени в парламента, това е точно обратното. Хората, които отидоха да гласуват, те го направиха с изключително усещане за компромис в името на това, че трябва да се гласува. Това е онова общество, което има навика да гласува." - коментира доц. д-р Христова.

Президентът в момента не е видим достатъчно, смята психологът. Според нея той казва какво е правилно, трябва, че е разумно да има правителство, както и че леко подканва острани.

Доц. д-р Антоанета Георгиева Русинова – Христова. Месторабота и длъжност - Институт за изследване на населението и човека към БАН - директор. Членство в международни и национални професионални научни асоциации, федерации, дружества и др.: Българско психологично дружество; ISPP – International society of political psychology; дминистративно – управленски опит Ръководител на Дирекция „Връзки с обществеността” на БАН; Главен редактор на сп. Психологични изследвания; Директор на младежката школа за социални науки; Ръководител програма „психология“; Директор на Института за изследване на населението и човека към БАН 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback