fallback

До 2025г. България няма нужда от нови генериращи мощности, смята доц. Иванов

Енергийните мощности у нас могат да задоволят нуждите на населението за поне 10 години

20.10.2014 | 12:21 Автор: Ирина Георгиева

До 2025г. България няма нужда от строителството на нови базо генериращи мощности. Тази позиция застъпи бившият депутат и енергиен експерт доц. Иван Иванов в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него енергийните мощности, които България има в момента могат да задоволят нуждите й поне в близките 10 години.

"Производството ще намалее, защото износът не може да продължава да расте, тъй като енергийните стратегии на всички балкански страни, които бяха изучени от нас*, показва, че всяка една от тях постепенно ще задоволи своите собствени нужди. Ще имаме достатъчно електроенергия за износ от порядъка на 10 tWh, но не повече. Това означава, че в следващите 10 години до 2025г. - България няма нужда от строителството на нови базо генериращи мощности - нито АЕЦ Белен, нито 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, нито блокове в Марица Изток 2 са нужни." - обясни доц. Иванов.

Според доц. Иванов през изминалите 20 години често пъти са давани грешни прогнози, които не са обосновани и мотивирани по никакъв начин, за това какво ще се консумира като електроенергия в страната и какво ще се произвежда след 10 години.

"През 2006г. от НЕК казаха, че потреблението не електроенергия ще бъде толкова голямо в края на първото десетилетие, т.е. до 2010г, че ако не се построи АЕЦ Белене, ние ще бъдем в една тежка криза по отношение на електроенергията. Както се вижда, не само, че България не изпадна в криза, но и региона, за който се говореше в момента има свръхпроизводство и има излишни генериращи мощности." - коментира доц. Иванов.

Доц. Иванов обясни, че с експертите от НБУ са изготвили доклад за това, как се променя потреблението в страната, износът и оттам съответно производството на електроенергия.

"Отчетено е, че населението на България ще намалява и ще продължава, заради демографската криза, а това води до намаляване на енергийната интензивност в индустрията, а се повишава енергийната ефективност в дома и тези негативни тенденции ще доведе до това, че до 2020 г. България ще има по-малко потребление спрямо 2014г. В по-дългосрочен план единственото, което би било икономически оправдано е, когато излезе от строя някой от заместващите мощности да се построи заместващ." - подчерта доц. Иванов.

Строителството на нови генериращи мощности би довело до големи и неоправдани харчове, смята доц. Иванов. Той подчерта, че в рамките на този отоплителен сезон цените не би трябвало да се повишат.

"Ако има такова повишение, то трябва да се случи на 1 юли 2015г., когато ще започне новият регулаторен период, в който трябва да се произнесе държавната комисия." - допълни доц. Иванов.

* На 20 октомври 2014г. доц. Иванов ще представи на дискусия в БСК - Прогноза за електроенергийния баланс до 2025г., изготвена от лабораторията за управление на риска към НБУ. На събитието ще участват бивши министри на икономиката и енергетиката, енергийни експерти и професионалисти, ангажирани с темата.

Доц. Иван Иванов е завършил Технически университет, защитил дисертация и става доктор в областта на техническите науки. Между 1982г и 1993г. е преподавател в Технически университет - София. Избран е за народен представител в 38-то НС, 39-то НС, 40-то НС. През 2007 г. е избран за зам.-председател на ДСБ. Иван Николаев Иванов (ДСБ) е мажоритарен кандидат и водач на листа на Синята коалиция в 27 МИР- Стара Загора за парламентарните избори през 2009 година.

fallback
Още от България сутрин
fallback